У чему је тајна моћ киселог купуса?

Поделите:

Свеж купус богат је хранљивим материјама: калијумом, калцијумом, гвожђем, магнезијумом, сумпором, бакром, мањим количинама натријума, а повољан однос калцијума и фосфора осигурава максимално искоришћење калцијума у организму. Kисељењем купуса побољшавају се његова нутритивна и лековита својства.

Kисели купус је један од камена-темељаца источноевропске исхране, и то не без разлога, јер садржи доста хранљивих и лековитих састојака потребних за јачање имунитета и борбу против разних болести.

Kисељење купуса је давно измишљен начин за очување купуса и његових хранљивих састојака.

Поступак кисељења добија се стављањем свежег купуса и соли, а касније преливање водом. Притиском на смешу, ослобађа се течност из купуса и узрокује ферментацију. Ферментацијом се производе здрави микроби, што може бити довољан разлог да једете ту храну као салату уз главно јело.

Дијетална храна

Уз само 27 калорија по порцији, кисели купус нуди 4 грама влакана, 35 процената дневних потреба витамина Ц, 21 проценат дневних потреба витамина K и 12 процената дневних потреба гвожђа, витамина и минерала. То значи да кисео купус садржи мало калорија а доста витамина и минерала.

Хранљиве-лековите вредности

Позната је истинита легенда да су холандски морнари – на бродовима носили велике посуде са киселим купусом како би спречили скорбут, болест узроковану недостатком витамина Ц и да су на тај начин донели кисео купус у Америку.

Опште је познато да је витамин Ц одличан антиоксидант и имунолошки појачивач, тако да помаже у лечењу многих болести, као и грипа или прехладе.

Kисео купус садржи далеко више лактобацила него јогурт, чинећи га богатим извором овог пробиотика.

Неколико парчета киселог купуса сваких неколико дана – или кад год је ваш стомак узнемирен – може помоћи у третирању улцерозног колитиса и синдрома иритабилних црева.

Kоришћењем киселог купуса као хране али и као облога може се лечити екцем на кожи.

Kако спремити кисео купус?

Већина конзервисаних киселих купуса је пастеризована тако да су онда „убијене“ добре бактерије, што таквом купусу знатно смањује нутритивну вредност.

Зато је добро и лако направити сопствени кисео купус, који се по потреби може неко време чувати и у фрижидеру, а може се јести уз разне врста јела.

Ако већ купујете кисели купус, купујте свеже киселе главице (направљене без сирћета) да бисте искористили све здравствене предности киселог купуса.

За оне који понекад немају идеју, предлажемо кисео купус уз свињетину, виршле или кобасице. За оне који воле авокадо намазан на парче хлеба, прелажемо и додатак салату од киселог купуса. У салату од киселог купуса може се додати алева паприка, црни лук и маслиново уље.

Подсећамо да се од киселог купуса могу правити кувана јела са разним врстама меса.

Kупус и рак

Велик број истраживача испитивао је утицај киселог купуса на рак (купус је биљка из рода Брассицацеае које садрже изотиоцианатиме) и дошло се до закључка да купус помаже у лечењу неких врста рака. Ако источноевропска врсте купуса (нама познате из наших крајева) не помажу, онда у лечењу рака – треба покушати са „кимчијем“ (једна врста туршије од корејског купуса).

 

Бачкапаланка

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here