У центру Београда продају ципеле на којима пише “маде ин Kосово”!

Поделите:

Нусрет Гаши, власник фирме која производи обућу “Герис” у Урошевцу, поводом продаје његових ципела у центру Београда, на чијим декларацијама стоји “мејд ин Kосово”, каже за “Новости” да им нико досад није правио проблем.

“Гледамо да на обући не пишемо ништа осим назива “Герис”, ако је већ проблем да стоји “мејд ин Kосово”. Али на терминалима, када то шаљемо за Србију, и у папирима пише да је обућа произведена у Републици Kосово. До сада нам нико није правио проблем, мада немам извештај за последњи месец”, каже Гаши за “Новости”.

То не значи да одсад неће, додаје он.

“Не можемо да кажемо да правимо у Kини кад правимо на Kосову ту обућу. Увек смо писали “мејд ин Kосово” и нисам ни знао да треба да стоји нека друга ознака, као што је ХK”, прича Гаши.

Женска, мушка и дечја обућа “Герис” продаје се у готово читавој Србији, и сигурно је да нико од купаца није ни приметио, или није много давао томе на значају, да пише име непризнате државе .

“Ту је дошло до неког пропуста, јер роба са Kосова и Метохије може да улази, али по договору који је направљен, мора да стоји “ХK”, што је ознака за царинску територију Kосова”, каже министар трговине Расим Љајић.

До пре неколико година дистрибутер обуће са Kосова била је фирма “Микош” из Чачка, али они више не раде са њима. Од прошле године компанија “Герис” из Урошевца отворила је своје представништво у Београду, где имају мали магацин и сва роба се одатле даље дистрибуира, наводе “Новости”.

Трговина се, показују бројке, а и послови, не меша много у политику.

Тако је, како кажу у Привредној комори Србије, укупан промет робе са Kосовом, за првих шест месеци у 2018. години износио 231,9 милиона евра, што је за 10,3 одсто више у односу на исти период прошле године.

 

танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here