У црногорској војсци могу да служе и хомосексуалци

Поделите:

Скупштина усвајила измена закона о црногорској војсци, које подразумевају озбиљне новине. Хомосексуализам није сметња за служење војног рока

Уласком Црне Горе у НАТО уследило је доношење новог Закона о војсци Црне Горе који доноси много новитета. Уз увођење добровољног служења војног рока са оружјем (2019. године) биће омогућено да и ЛГБТ особе први пут равноправно обуку сивомаслинасту униформу. Ова новина долази 13 година након што је војска укинула обавезу служењу војног рока.

– Црногорску војску устројићемо по стандардима колективног система одбране – казао је министар одбране Предраг Бошковић.

Добрислав Бајовић, пуковник у пензији, каже, за “Новости”, да нови закон доноси доста недоречености.

– Ту пре свега мислим на одредницу добровољног служења војног рока и то са оружјем. У моје време то је било неспојиво, јер добровољност појединца не обавезује да користи оружје, јер ако га злоупотреби, шта онда? Сазнао сам да ће и ЛГБТ припадницима бити омогућено да служе војни рок, што је, опет, не тако давно било незамисливо. Добро се сећам док сам био активан официр да се хомосекусализам сматрао болешћу и такви људи су ослобађани обавезе служења војног рока – каже Бајовић.

Наш саговорник додаје да су очигледно дошла нова времена и да ће нови војници морати јавно у свом анкетном листићу да саопште да ли припадају ЛГБТ популацији.

– Сличан “третман” проћи ће и они који су склони алкохолизму, наркоманији и другим поривима. Наравно, ту је и питање решености брачног стања и, понављам, евентуалне склоности према истом полу – коментарише, за “Новости”, пуковник Бајовић.

МИНИСТАР ОДЛУЧУЈЕ

НОВИ закон, између осталог, даје могућност министру да доноси одлуке о употреби војске и другим активностима у земљи, што је до сада била надлежност Савета за одбрану и безбедност. Министар, на предлог начелника Генералштаба, може привремено упутити професионално војно лице на рад у другу организациону јединицу ГШ, команду или јединицу војске, због чега негодује синдикат ВЦГ.

Новости 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here