У Хашанима обновљена родна кућа Бранка Ћопића, следи пројекат „Башта сљезове боје“

Поделите:

СРПСКИ члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је у Хашанима, код Крупе на Уни, да дело познатог писца Бранка Ћопића, који је човек Крајине и српског народа, треба додатно приближити генерацијама које долазе.

Додик је, у обраћању на свечаности поводом отварања обновљене куће великог српског писца, рекао да је о Ћопићу све речено, али да ће се радити све што до сада није било урађено.

“Сигурно једна најважнија ствар је да Ћопића и његова велика дела приближимо генерацијама које долазе, младима који читају и који се васпитавају. Биће прилике да долазећи у Хашане можда и разумемо зашто је то све Ћопићево било тако лепо написано, да је требало да се роди само један дечак овдје који ће касније израсти у великог писца и да то само склопи да се ми у будућности тиме бавимо”, рекао је Додик.

Он је истакао да је велики српски писац Бранко Ћопић живио за овај крај и никада није пропустио прилику да се врати у Хашане и буде међу својим људима “и да покаже величину управо те српске националне душе која није правила разлике и никакву деобу међу људима”.

“Он је несумњиво богатство српског народа. Одавде је кренуо, прошао бурно време и завршио тамо где је завршио”, истакао је Додик.

Он је оценио да је иза Ћопића остао озбиљан књижевни опус.

“То је ванвременска прича која заслужује да ми овде окупљени учинимо све да ово буде живо место. Подржаћемо општину Крупа на Уни да на том плану уради шта је неопходно и да креирамо дан када ћемо се овде окупљати. То ће одлучити стручни људи”, рекао је Додик.

Он је додао да је велики писац својим великим делом Хашане учинио незаборавним.

“Јер више је волео Хашане него ми нека своја места. То га разликује од нас. И да није било Ћопића, питање је да ли би било Хашана у овом смислу. Да га није било, можда се ово не би ни бранило, па било Федерација БиХ… Али ево, овде на ивици ентитетске линије поносни смо што смо се изборили да управљамо овим ресурсом, што је велика ствар”, напоменуо је Додик.

Он је рекао да ће Ћопић живети “далеко дуже него сви ми заједно”, те да ће се његове поруке чути на многим местима.

“Многе генерације ће учити, наравно, од њега. А, ми смо овде да вратимо само један мали дуг према њему и управо га сада враћамо”, истакао је Додик.

Министар просвете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да је завршетак изградње реплике родне куће Бранка Ћопића у његовим Хашанима важан тренутак за Републику Српску.

Тривићева је истакла да на тај начин Република Српска показује да води рачуна да се сачувају од заборава сви важни људи који су учинили важним тренутак у којем су живели, а који су остали до дана данашњег кроз све оно што се изучава у школама или уопште у области културе.

“Завршетком реплике родне куће Ћопића ми смо заокружили прву културну руту која ће повезивати Хашане, Козару и Стричиће и на тај начин ћемо повезати Ћопића, Кочића и Куленовића и понудити још један не само културни, већ и туристички садржај за све оне који долазе у Републику Српску, јер имамо шта да покажемо”, рекла је она.

Тривићева је изјавила да се завршетком родне куће Бранка Ћопића не завршавају радови у Хашанима већ да следи реализација пројекта “Башта сљезове боје”.

Она је навела да садржај који ће бити понуђен у Хашанима неће бити само обилазак родне куће већ комплетан истраживачки центар.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here