У Храму у Погорици крштена прва транс особа: Благослов дао и митрополит Амфилохије

Поделите:

У Црној Гори јуче је исписана историја када се ради о правима ЛГБТИQ особа у нашој земљи! Наиме, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици обављено је прво крштење транс особе, и то ни мање ни више, уз благослов митрополита Амфилохија. Kако је за Стандрад казала предсједница ЛГБТ Форума Прогрес Бојана Јокић, у питању је Вук, транс момак који још увијек није комплетирао цјелокупну транзицију.

“Веома сам срећна и поносна јер се мој драги пријатељ Вук крстио. Митрополија црногорско приморска, уз благослов митрополита Амфилохија, показала му је раширене руке. Вуку у крштеници стоји име које је сам изабрао, а не оно које му је додијељено рођењем”, казала је Јокић.

Према њеним ријечима, Црна Гора онемогућава промјену имена и родних ознака у званичним документима, док се не комплетирају све фазе процедуре прилагођавања пола роду.

“Од хормонске терапије, са свим свим пропратним операцијама. Главни процес транзиције је доња операција. Она још увијек важи за круцијалну у поимању промјене пола”, појаснила је Јокић.

Kрштење прве транс особе у Црној Гори је историјски догађај, посебно што званична Црна Гора, уз све тежње ка еуро-атланским интеграцијама, трансродним особама онемогућава потврду идентитета, понекад и по неколико година.

Она наводи да је са друге стране Митрополија, овим симболичним кораком, направила невјероватно прогресиван корак прихватања и потврде идентитета често најугроженијих међу нама!

Овај невјероватан потез Митрополије црногорско-приморске мало је ко очекивао. Често се у нашој земљи потенцира назадност религијских институција, али како каже Јокић, јучерашњи догађај доказао је управо супротно.

У овом случају црква је показала да је спремна за загрљај, за сву своју ђецу.

Ј.Л.

Standard.co

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here