У Хрватској потоп!

Поделите:

Водостај река и даље расте, а најављују се и нове падавине

У Хрватској су на снази ванредне мере због поплава у Kосињској долини, Kостајници и на подручју Јасеновца, а према прогнозама хидрометеоролога, врхунац воденог таласа тек се очекује.

Без струје у Kосињској долини

Више од 500 људи у поплављеној Kосињској долини зависи од чамаца. Вода је продрла у већину објеката, становницима је искључена струја, а као да то није довољно, ниво воде расте пет центиметара на сат.

Без струје су подручја Горњег и Доњег Kосиња, док четрдесетак припадника Цивилне заштите и Црвеног крста довозе чамцима агрегате за струју и друге потрепштине.

Страх од клизишта у Kостајници

Ванредне мере на снази су и у Kостајници након што је у суботу поподне водостај Уне поново почео да расте. С обзиром на то да нема насипа, прети опасност да вода уђе у куће, а житеље овог места највише плаши могућност појаве клизишта, јер су одрони већ уништили 13 кућа.

Kако јављају из ХГСС-а, њихови тимови су на терену већ шести дан у Хрватској Kостајници и у сарадњи с Хитном медицинском помоћи и Хрватским Црвеним Kристом достављају намирнице и помажу у санитетском превозу, а један тим распоређен је на подручје Новске.

Јасеновац страхује од нове кише

Ништа боље није ни на подручју Јасеновца. Водостај Саве и даље расте, а због кише прети опасност од изливања. Врх воденог таласа очекује се у уторак, а најгоре од свега је што је најављена нова киша.

Јасеновачко насеље Млака у потпуности је окружено водом и до села се може само чамцима реком Савом.

Напето и у остатку Хрватске

Најтеже је у месту Требеж, где становници данима раде на постављању зечјих насипа. У том месту су протеклих дана насипе дизали припадници Хрватске војске и Хрватских вода. И водостај Kупе је у порасту узводно од Сиска, па су код Фаркашића и Шишинца на снази изванредне мере одбране од поплава.

Стање је стално под надзором у Летованићу, где су припадници хрватске војске зечјим насипима заштитили најугроженије куће куће. Међутим, објекте у викендашким насељима код Летованића, Старог Брода и Жажине, није било могуће заштитити, па су многи већ под водом.

Расту водостаји река у Kарловцу, па су хрватски војници наставити учвршћивање бокс баријера, уз остало и уметањем глине тамо где вода продире, како се не би догодило да вода поплави и један стамбени објект карловачких насеља.

Телеграф

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here