У Хрватској се затвара шест школа, у 117 нема првачића

Поделите:

Последице масовног исељавања и све мањег броја рођених видљиве су у Хрватској и пред ову школску годину, јер се шест основних школа затвара пошто нема ђака, а у 117 школа није уписан ниједан ученик у први разред, пише портал Индеx.хр.

Према привременим подацима, које је порталу доставило Министарство науке и образовања, у школској години 2018./2019 настава се неће одржавати у шест подручних школа у којима нема ученика, а две се затварају јер се селе у новоизграђену школу.

Алармантан је и податак да ове школске године у 117 школа није уписан ниједан нови ученик, преноси Тањуг.

У 9,95 одсто школа нема првачића
Према привременим подацима достављеним из канцеларија државне управе у жупанијама, ниједан ученик није уписан у 113 подручних школа, те четири матичне школе, а само у Вараждинској жупанији и Граду Загребу нема школе у коју у први разред није уписан ниједан ученик, навео је портал.

У 19 жупанија у којима није уписан ниједан ученик у први разред, у претходној школској години настава је одржавана у 1.136 подручних школа.

„Ако рачунамо проценат школа у којима нема ученика првог разреда, онда је то 9,95 одсто“, навели су из министарства, уз напомену да неке школе, у које није уписан ниједан ученик првог разреда, неће бити затворене, јер у њима има ученика другог, трећег и четвртог разреда, па ће наставити с радом, пренио је Индеx.хр.

Ал Јазеера.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here