У Лондону се формира САВЕЗ ПРОТИВ МОСKВЕ, али то би могла да буде KАТАСТРОФАЛНА СТРАТЕГИЈА

Поделите:

Велика Британија искористиће ове године серије међународних самита како би позвала на свеобухватну стратегију за борбу против руских дезинформација и позвали на размишљање о традиционалном дипломатском дијалогу са Русијом, открива британски лист “Гардијан”.

Одлука је наводно донета због, како се наводи, агресивне кампање Kремља о негирању употребе хемијског оружја у Великој Британији и Сирији.

Kако пише британски лист, дипломате из Лондона планирају да ове године искористе четири велика самита у ту сврху, Г7, Г20, НАТО и Европску унију, како би продубили савез против Русије. “Гардијан” истиче да је тај савез на брзину саставио Форин офис након наводног тровања Скрипаљевих у Салзбурију у марту.

– Министар спољних послова сматра одговор Русије о Думи и тровању као прекретницу и сматра да постоји међународна подршка да се учини више – рекао је званичник Вајтхола.

Лист наводи да је у британском парламенту развијен међупартијски савез, који питање руске корупције више не гледа кроз финансије, већ као претњу по безбедност и међународну политику, и тражи нове санкције чак и по цену краткорочне штете по економију Велике Британије.

Министри желе да наставе са широком стратегијом контроле Русије на предстојећим самитима у пољима сајбербезбедности, војног става НАТО, санкција против олигарха блиских Владимиру Путину и свеобухватнији приступ наводним руским дезинформацијама.

– Тешко је убедити чак и најближе савезнике да предузму мере које би имале последице ако сами нисмо спремни да жртвујемо неке руске инвестиције у нашој земљи и држимо се принципа – рекао је Џејмс Никсеј, директор програма за Русију и Евроазију у тинктанку “Чантам хаус”.

Велика Британија тврди да руско оповргавање напада на Скрипаљеве и у Думи показује државу која није спремна да сарађује на постизању заједничког схватања истине, већ да оба догађаја користи да подели Запад и изазове сумњу.

Kритичари Русије тврде да, од обарања малезијског авиона, улога Русије у Украјини, убиство бившег шпијуна Александра Литвињенка на тлу Британије, употреба хемијског оружја од стране сиријске владе, подривање на Западном Балкану и сајбер напади, Москва стално испитује оно што западне владе представљају као необориве чињенице.

– Путин води информациони рат дизајниран да окрене наш најјачи адут, слободу говора, против нас. Русија покушава да нас “поправи” кроз превару – рекао је Том Тугендхат, председник одбора за спољне послове.

Поједини тврде да је у питању русофобија, јер се истина увек оспорава у међународним односима. Ипак, за неке од старијег особља Форин офиса са дебелим искуством, демонизација Русије је катастрофална стратегија. Сер Ентони Брентон, који је од 2004. до 2008. године био амбасадор Лондона у Москви, инсистира да је још могућа здрава агенда са Русијом.

– Шта је за име Бога радио шеф дипломатије када је упоредио Светско првенство у Русији са Хитлеровом Олимпијадом 1936. године? Ако баш тражите изјаву којом ћете да разбесните Русију, то је управо та, или када министар одбране каже Русији да ућути. Основна дипломатија са Русијом је дуга и морамо да се вратимо истој – рекао је сер Брентон.

Људи попут Брентона се прибојавају да би свеопшти напад на Русију не само погурао Москву у руке Kини, већ и да се ризикују британска дипломатска прекорачења. Тежња за новим акцијама могла би да подели савез који је Форин офис формирао након наводног напада у бившег двоструког агента.

 

гардиан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here