U Londonu se formira SAVEZ PROTIV MOSKVE, ali to bi mogla da bude KATASTROFALNA STRATEGIJA

Podelite:

Velika Britanija iskoristiće ove godine serije međunarodnih samita kako bi pozvala na sveobuhvatnu strategiju za borbu protiv ruskih dezinformacija i pozvali na razmišljanje o tradicionalnom diplomatskom dijalogu sa Rusijom, otkriva britanski list “Gardijan”.

Odluka je navodno doneta zbog, kako se navodi, agresivne kampanje Kremlja o negiranju upotrebe hemijskog oružja u Velikoj Britaniji i Siriji.

Kako piše britanski list, diplomate iz Londona planiraju da ove godine iskoriste četiri velika samita u tu svrhu, G7, G20, NATO i Evropsku uniju, kako bi produbili savez protiv Rusije. “Gardijan” ističe da je taj savez na brzinu sastavio Forin ofis nakon navodnog trovanja Skripaljevih u Salzburiju u martu.

– Ministar spoljnih poslova smatra odgovor Rusije o Dumi i trovanju kao prekretnicu i smatra da postoji međunarodna podrška da se učini više – rekao je zvaničnik Vajthola.

List navodi da je u britanskom parlamentu razvijen međupartijski savez, koji pitanje ruske korupcije više ne gleda kroz finansije, već kao pretnju po bezbednost i međunarodnu politiku, i traži nove sankcije čak i po cenu kratkoročne štete po ekonomiju Velike Britanije.

Ministri žele da nastave sa širokom strategijom kontrole Rusije na predstojećim samitima u poljima sajberbezbednosti, vojnog stava NATO, sankcija protiv oligarha bliskih Vladimiru Putinu i sveobuhvatniji pristup navodnim ruskim dezinformacijama.

– Teško je ubediti čak i najbliže saveznike da preduzmu mere koje bi imale posledice ako sami nismo spremni da žrtvujemo neke ruske investicije u našoj zemlji i držimo se principa – rekao je Džejms Niksej, direktor programa za Rusiju i Evroaziju u tinktanku “Čantam haus”.

Velika Britanija tvrdi da rusko opovrgavanje napada na Skripaljeve i u Dumi pokazuje državu koja nije spremna da sarađuje na postizanju zajedničkog shvatanja istine, već da oba događaja koristi da podeli Zapad i izazove sumnju.

Kritičari Rusije tvrde da, od obaranja malezijskog aviona, uloga Rusije u Ukrajini, ubistvo bivšeg špijuna Aleksandra Litvinjenka na tlu Britanije, upotreba hemijskog oružja od strane sirijske vlade, podrivanje na Zapadnom Balkanu i sajber napadi, Moskva stalno ispituje ono što zapadne vlade predstavljaju kao neoborive činjenice.

– Putin vodi informacioni rat dizajniran da okrene naš najjači adut, slobodu govora, protiv nas. Rusija pokušava da nas “popravi” kroz prevaru – rekao je Tom Tugendhat, predsednik odbora za spoljne poslove.

Pojedini tvrde da je u pitanju rusofobija, jer se istina uvek osporava u međunarodnim odnosima. Ipak, za neke od starijeg osoblja Forin ofisa sa debelim iskustvom, demonizacija Rusije je katastrofalna strategija. Ser Entoni Brenton, koji je od 2004. do 2008. godine bio ambasador Londona u Moskvi, insistira da je još moguća zdrava agenda sa Rusijom.

– Šta je za ime Boga radio šef diplomatije kada je uporedio Svetsko prvenstvo u Rusiji sa Hitlerovom Olimpijadom 1936. godine? Ako baš tražite izjavu kojom ćete da razbesnite Rusiju, to je upravo ta, ili kada ministar odbrane kaže Rusiji da ućuti. Osnovna diplomatija sa Rusijom je duga i moramo da se vratimo istoj – rekao je ser Brenton.

Ljudi poput Brentona se pribojavaju da bi sveopšti napad na Rusiju ne samo pogurao Moskvu u ruke Kini, već i da se rizikuju britanska diplomatska prekoračenja. Težnja za novim akcijama mogla bi da podeli savez koji je Forin ofis formirao nakon navodnog napada u bivšeg dvostrukog agenta.

 

gardian

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here