У нарко-подморници пронађена још тона кокаина

Поделите:

Шпанска полиција извукла је на обалу подморницу у којој се налази дрога, а испоставило се да се налази већа количина од оне која је претходно објављена.

Подморница је откривена недалеко од обале Понтеведра у Галицији.

У њој се налазило више од три тоне кокаина, што је већа количина него што се првобитно мислило.

У подморници дугачкој око 20 метара, пронађена су 152 пакета са више од 3.000 килограма кокаина, чија вредност на црном тржишту износи више од 100 милиона евра, преноси Ел паис.

Према речима владиног делегата у Галицији Хавијера Лосаде, то је уједно и прва нарко-подморница пресретнута у водама ЕУ.

“То је била историјска операција, јер је ово први пут да се пловило са том наменом открило у Европи”, рекао је он и захвалио на помоћи владама САД, Велике Британије, Бразила и Португала.

Према његовим речима, двојица чланова посаде из Еквадора су ухапшена, док се за трећим чланом посаде, Шпанским држављанином, још увек трага.

Лосада је рекао да је подморница имала капацитет горива да пређе океан и упозорио да трговци дрогом и даље уносе дрогу у Европу користећи разне врсте пловила.

Подморница је откривена у недељу, извучена је у луку Алдан уз помоћ два мања чамца, а било је и потешкоћа око извлачења због временских неприлика.

Тренутно, полиција покушава да повеже пошиљку са моћном нарко организацијом, наводећи да су не више од три групе имале економски и логистички капацитет да изврше овакву операцију.

Додаје се и да су званичници од 2006. године слушали о полуподморницама натовареним дрогом које плове у Шпанију и Африку, међутим ово је први пут да је једна таква пресретнута у Европи.

“Нико досад није видео нешто овакво, чак ни Kолумбијци”, изјавио је извор близак истрази.

За сада се зна да је подморница направљена у тајном бродоградилишту у џунглама Суринама или Гвајане са посебном наменом да превози кокаин из Kолумбије у Галицију.

 

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here