У новој Влади Србије углавном остају исти људи само ротирају места

Поделите:

Крајњи рок за формирање нове Владе Србије је 3. новембар али притисци око формирања константно расту па је извесно да ће Влада бити формирана до краја септембра.

Сад већ нема никакве дилеме да ће Брнабићева остати на премијерској функцији. О томе увелико пише београдска штампа. Брнабићева иако важи за америчког човека показала је велику лојалност Вучићу и Напредној странци. Вучић неће да ризикује постављањем неког новог непровереног лица на место премијера, тако да Ана остаје премијер и у новој Влади.

Министарство Зоране Михајловић ће бити подељено на два дела. Да ли ће Зорана остати министарка, још је непознаница. Уколико и остане, то ће бити у оном делу министарства у којем је и до сада обављала делатност – инфраструктура.

Ивица Дачић је протеклих година постигао добре резултате као министар спољних послова, нарочито ангажовањем око отпризнавања лажне државе Косово. Избацивањем Социјалиста из владајуће коалиције, о чему се спекулисало протеклих месеци,  Вучић би само створио јаку опозициону странку, што он у овом моменту не жели. Дачић остаје на истом месту министра за спољне послове.

Небојша Стефановић прелази из полиције у одбрану на место које је до сада припадало Вулину. Стефановић као утицајан човек у СНС овим преласком не губи много а задржава кључне позиције и у странци и у држави.

Тврдо језгро СНС инсистира на томе да више министарских места припадне функционерима ове партије. Вучић ће ове захтеве Напредњака овај пут испоштовати иако је до сада имао праксу да додељује подједнак број министарстава Напредњацима и коалиционим партнерима и нестраначким личностима.

На својим старим функцијама ће највероватније остати и Синиша Мали и Бранислав Недимовић.

Нова Влада неће имати дуг рок трајање јер је Вучић већ најавио могућност обједињења председничких и парламентарних избора. Да ли ће Вучић испунити своје обећање да у нову Владу уведе и неке опозиционе личности које су учествовале на протеклим изборима иако нису прешли цензус, остаје да се види.

Видовдан

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here