У општини Темерин пронађена нафта?

Поделите:

У склопу истраживања нафте и гаса у Србији, НИС крајем јула почиње геофизичка истраживања на подручју општине Темерин.

Ови послови се обављају у оквиру пројекта сеизмичких испитивања на истражном подручју „Турија 4“ на површини од 720 квадратна километра. Поред Темерина, пројекат обухвата подручје Зрењанина, Жабља, Врбаса, Новог Сада, Бачког Петровца и Титела.

Радове на терену изводi «Нафтагас нафтни сервиси – Сеизмички сервиси“ НИС-a. За извођење пројектованих 3Д сеизмичких истраживања који представљају основну методу истраживања нафте и гаса, компанија поседује све неопходне дозволе и сагласности надлежних државних органа. У току радова ће се поштовати сви еколошки стандарди и правила безбедности на раду.

Пре почетка радова, власници и корисници парцела чији поседи се налазе на трасама дуж којих ће снимања бити извођена, обавештени су о планираним истраживањима и уколико су сагласни, потписаће документ који омогућава пролазак кроз њихов посед. Представници НИС-а ће се максимално трудити да у току извођења радова не ремете свакодневни живот и рад грађана.

Према динамици радова, у месним заједницама на чијој територији се обављају испитивања биће отворени информативни пунктови у циљу свеобухватне и отворене комуникације. На овај начин, грађани ће моћи да добију додатне информације о радовима и доставе своје сугестије. Као одговорна компанија, НИС ће све захтеве грађана пажљиво размотрити са представницима локалне заједнице.

НИС је уверен да ће уз помоћ грађана и локалне самоуправе успешно реализовати овај пројекат који ће бити од опште користи како за компанију, тако и за ширу друштвену заједницу. Kомпанија захваљује свим учесницима у реализацији овог стратешки важног пројектa.

3Д сеизмичким истраживањима мери се брзина простирања сеизмичких таласа на основу којих ће бити дефинисана позиција потенцијалних лежишта нафте и гаса. Након геофизичких истраживања уследиће обрада и интерпретација 3Д сеизмичких података у циљу откривања нових резерви нафте и гаса.

За истраживања се користе уређаји са савременом, wireless (бежичном) технологијом која је потпуно безбедна како по животну средину, тако и по здравље људи. Ови савремени уређаји и њени делови нису употребљиви у било које друге сврхе осим за сеизмичка испитивања, а потпуно су безбедни за здравље људи и животну околину. Уређаји су под континуираном GPS контролом тако да у сваком тренутку постоји и могућност лоцирања ове опреме.

НИС

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here