У организацији ШАБАЧКОГ ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА организована 10. по реду акција чишћења Цера

Поделите:

Пре неколико дана а поводом светског дана чистих планина Шабачки еколошки покрет је организовао у недељу десету по реду акцију чишћења Цера. Покрет се чишћењем Цера бави 18 година.

Пре чишћења еколози су посетили Спомен- костурницу церским јунацима из првог светског рата у Текеришу .Одајући пошту церским ратницима председник Извршног одбора Шабачког еколошког покрета Трифун Дробњак је између осталог рекао: – “Има неке сличности између акције наших преедака пре 104 година и наше данашње акције. Они су чистили Цер од Аустроугара, а ми данас од наших отпадника (мој назив за све оне који бацају отпад и загађују животну средину), односно од њихових недела“.

 

Чишћење Цера су почели од раскрснице која раздваја пут за Текериш и  Липове воде. Њихов задатак је био да очисте предео око пута до Липових вода, што представља даљину око 6 км.

 

Што се тиче структуре отпада, она је и  ове године веома занимљива. Видело се да отпад нису само бацали грађани и грађанке, већ и привредници. Поред уобичајеног папира, флаша пластичних и стаклених и леминки од пића, могло се наћи и делова намештаја, столица, фо-теља. ауто-гума, женских ташни, пластичних канти, металних канти, џакова свих врста, памперс пелена и још много тога.

 

Поједини отпадници су настојали да свој отпад колико толико прикрију бацајући га даље од пута, односно дубље у шуму, док су други то чинили уз сам пут. Обично је отпад у највећем делу био спорадичан у малим гомилама, али га има и у већим гомилама.

 

Еколозима, овако стање, после напора које чине да се грађани освесте на време, оставља горак укус у устима поред прашине и смрада који удишу у оваквим акцијама.

Мислим да држава треба да одради свој посао, јер против оваквих, ни добитници Нобелове награде не могу ништа. Надам се, да ће комунална полиција  бити активнија..

 

У окваквој здравој средини Покрет је одржао редовну годишњу скупштину, где су сумирани досадашњи резултати, утврђени задаци за наредну годину и указали на проблеме који могу да угрозе његово  будуће функционисање , ако економске криза потраје, јер многи досадашњи донатори нису у стању да нам више помажу а нови се не јављају.

 

Припремила : Славица Јовановић

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here