У петак промоција филма „Небо над Бјеловаром“

Поделите:

Општинска Борачка организација организоваће у Броду у петак, 24. новембра промоцију документарног филма „Небо над Бјеловаром“, аутора Недељка Лајшића, који је посвећен народном хероју мајору Милану Тепићу и војнику Стојадину Мирковићу, који су погинули у том граду у септембру 1991. године.

 Општинска Борачка организација организоваће у Броду у петак, 24. новембра промоцију документарног филма "Небо над Бјеловаром", аутора Недељка Лајшића, који је посвећен народном хероју мајору Милану Тепићу и војнику Стојадину Мирковићу, који су погинули у том граду у септембру 1991. године.
Брод – Небо над Бјеловаром
Фото: СРНА

Промоција филма биће одражана у Средњошколском центру „Никола Tесла“ с почетком у 18.00 часова.

Мајор Југословенске народне армије Милан Тепић из Комленца у Козарској Дубици погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

Са мајором Тепићем погинуо је и војник Стојадин Мирковић, који је одбио Тепићево наређење да се повуче са осталим војницима од главног објекта.

Због овог чина, мајор Тепић је постухмно одликован Орденом народног хероја Југославије и проглашен за народног хероја.

Аутор Лајшић истиче да је оно што су урадили Тепић и Мирковић „безвременски чин и оно по чему ће будуће генарације памтити и помињати њихова имена као примјере патриота, храбрих људи који су бранили своју земљу“.

Извор: СРНА

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here