У Пољској рекорде обара домаћи филм који открива прљавштине и разврат унутар Католичке цркве

Поделите:

ФИЛМ који критикује мокатоличку цркву у Пољској руши рекорде у гледаности, након што је готово милион људи за свега три дана видело остварење у којем се католички свештеници не приказују у лепом светлу, саопштио је дистрибутер.

Филм „Клер” или „Свештенство” је драма о тројици свештеника који пију, финансијски искоришћавају вернике и ругају се Цркви, а један од њих сексуално злоставља слепог дечака.

За три дана филм је видело 935.000 људи.

„Ово је најбоље отварање у последњих 30 година у пољским биоскопима. Филм је гледало 100.000 људи више него ‘Педесет нијанси сиве’ у истом периоду”, наводи се у саопштењу.

Филм редатеља Војћеха Смарзовског изазвао је велике полемике у Пољској.

Неколико чланова владајуће странке Право и правда позвало је да се филм забрани.

Члан Кабинета пољског председника Павел Солоха није гледао филм, али га то није спречило да изјави да је снимљен на начин како су „нацисти снимали филмове о Јеврејима”.

Јан Бодаковски, члан удружења католичких новинара, ово филмско остварење назвао је „тешком антисвештеничком пропагандом”.

Филмски критичар Јануз Вроблевски рекао да се ниједан редатељ до Смарзовског није усудио да покаже тако критичку слику Цркве у Пољској.

Смарзовски „осуђује све главне црквене грехе – од педофилије, проневере и генерално деморализоване хијерархије”, додао је Вроблевски.

Иако број верника опада, Пољска је и даље једна од најрелигиознијих европских земаља, у којој Црква има велики друштвени и политички утицај, пренео је Танјуг.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here