У ПОСЛЕДЊИХ 17 ГОДИНА ИЗГУБИЛИ СМО ЦЕО ЈЕДАН НИШ И НОВИ САД!

Поделите:

Према подацима које је ова организација објавила, људи су своју срећу и бољи живот махом тражили у Немачкој

Скоро пола милиона људи отишло је из Србије у периоду од 2000. до 2016. године. Ову забрињавајућу статистику објавила је ОЕЦД (Организација за економску сарадњу и развој). Они су се базирали на период од 16 година, а када на то додамо и да годишње одлази око 35.000 људи, не можемо а да се не забринемо и запитамо зашто нам људи масовно одлазе из Србије?!
Тачни подаци показују да је у периоду од 16 година отишло тачно 416.946 људи. Са још 35.000 оних који су отишли у 2017. години то је тачно 451.346, а то су скоро цела два српска града, и то два највећа после Београда – Нови Сад и Ниш.

Према подацима које је ова организација објавила, људи су своју срећу и бољи живот махом тражили у Немачкој, где мушкарци углавном раде на грађевини, а жене као спремачице у неким објектима, јер им за ову врсту послова знање страног језика не треба.

Ако се овај “тренд” настави, наша земља суочиће се са озбиљним проблемима.
Министарка без портфеља, задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић за “Еспресо” каже да су ови подаци забрињавајући, посебно што одласком губимо како радни, тако и фертилни потенцијал земље.

– Потребно је, међутим, имати у виду да су миграције наша реалност и да се не дешавају само у Србији, већ у читавом свету. Не можемо их спречити, али једино заједничким мерама које Влада Србије и предузима, у сарадњи са послодавцима и инвеститорима можемо стимулисати младе људе да остану у нашој земљи и да им обезбедимо услове за бољу будућности. Јасно је да Влада спроводи одговорну економску политику, да запосленост расте и да као земља идемо ка економској стабилности. Са друге стране потребно је да одржавамо контакте и побољшамо комуникацију са нашим људима који напуштају Србију и постижу изванредне професионалне резултате како би своја знања и искуства поделили и са нама у Србији – рекла је Ђукић Дејановић.

еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here