У “Пошти Србије” ТОТАЛНИ ХАОС

Поделите:

Иако је на први поглед у „Пошти Србије“ све у најбољем реду, на сцени је један од најрадикалнијих протеста у последњих десет година, јер је већина услуга готово потпуно блокирана

Другим речима, изузев новчаних уплата и исплата, које за сада једино функционишу, дистрибуција писама и пошиљки је у хаосу, јер радници држе у блокади жилу куцавицу целокупног саобраћаја, дистрибутивни центар у Земуну. Због тога пошиљке које се уредно приме на неком од шалтера не стижу на време у одредиште, па корисници услуга трпе несагледиву штету.

Разлози за овакве поступке запослених крију се у бахатом понашању в.д. директорке „Поште“ Мире Петровић, која је прегазила сопствено обећање дато синдикалцима да ће их информисати до 30. октобра о могућностима за повећање плата запослених и другим мерама за побољшање стандарда запослених. Али, уместо да их информише о томе, Петровићева се затворила у свој кабинет и не оглашава се, а од синдикалаца се штити својим обезбеђењем и оградама које поставља испред логистичког центра у Земуну.

Међутим, ни те физичке препреке нису спречиле запослене да због погажене речи крену у најрадикалнији протест, који ће као последицу имати штете за кориснике ПТТ услуга. Другим речима, због лажног обећања Мире Петровић испаштају они који су уредно платили да се на време дистрибуира њихова пошиљка. Из штрајкачког одбора кажу да не памте овакву бескрупулозност руководства, које зарад заштите фотеља наноси штету хиљадама грађана Србије.

– Ми смо приморани на овакве радикалне потезе јер смо доведени на ниво преживљавања, просечна плата нам је 37.000 динара. Петровићева је преварила синдикате јер нам је обећала да ће нас до 30. октобра обавестити о могућностима повећања плате, али и других мера за побољшање стандарда. Надзорни одбор је био у понедељак 30. октобра, а она није ни реч прозборила о нашим захтевима, па смо кренули у радикализацију протеста – кажу из штрајкачког одбора.

Они додају да то подразумева блокаду логистичког центра у Земуну.

– На први поглед све је нормално. Шалтери раде, пошиљке се примају, али када ће бити испоручене, то је енигма. На доставу су ишле само пост експрес пошиљке и вредносна писма, све друго је блокирано и каснило је. Грађани који су платили било коју услугу због овог могу да туже „Пошту“. За све је крива Мира Петровић. Због ње штрајкују возачи и поштари, па пошиљке не стижу на одредишта. Возачи одбијају да их возе до Главног поштанског центра, где би требало да се разврстају и шаљу даље. Руководиоци су у уторак увече ангажовали неке контролоре и шефове да обаве тај посао. Међутим, у ГПЦ нису желели ни да приме пошиљке – кажу у штрајкачком одбору.

Синдикалци се обратили Љајићу, с директорком више не разговарају

Из Самосталног синдиката поштанских радника кажу да више не желе да се обраћају директорки Петровић, па су се обратили министру Расиму Љајићу.

– Директорка није испунила обећање и не налази за сходно да нас обавести шта се дешава са нашим захтевима за побољшање социјално-економског статуса запослених. Рок је био 30. октобар, али она се оглушила о договор. Зато смо затражили да нам се обрати Љајић, ресорни министар, и да нам објасни има ли могућности да се наш статус побољша. Све док се то не деси, ми настављамо са блокадом логистичког центра – каже Зоран Павловић, председник Самосталног синдиката.

 

 

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here