У Сарајеву запаљена кућа српске породице Берјан

Поделите:

„Овдје ће мој унук се вратити, кад тад, мој Коста који носи прађедово име, јер је његова ђедовина, прађедовина“, оптимистички поручује Борислав Берјан

У Сарајеву још један насртај на српску имовину. У насељу Доглоди запаљена је кућа Борислава Берјана, који са породицом након дејтонског егзодуса сарајевских Срба живи у Вишеграду. И није ово први некажњени напад на имовину породице Берјан. До темеља је срушена друга кућа, запаљен помоћни објекат, уништавани надгробни споменици предака. И за сваки злочин, па и овај, из МУП-а Кантона Сарајево, исти одговор – полиција трага за починиоцима, преноси РТРС.

Ни 20 дана како је повратник Саво Билановић у околини Бусоваче, беспомоћно руке кршио над згариштем, запаљена је кућа породице Берјан. Пламен у намјештеном, а неусељеном поткровљу куће примијетиле су комшије, јутрос нешто иза четири часа. Ватрогасци су успјели да спасу тек да ватра не прогута цијели објекат.

„Одавде кад смо отишли једанпута, дошли смо на ледину, са ледине смо створили опет двије куће, ја и син и смјестили се. Ово смо мислили оставити унуку и остаће унуку. Ђед ће ово направити. Направиће ђед“, бришући сузе прича Борислав Берјан.

У МУП-у Кантона Сарајево, чији су службеници извршили увиђај, тек флоскуларни одговор.

„По изјави судског вјештака, пожар је изазван употребом отвореног пламена. Полицијски службеници настављају рад на документовању кривичног дјела“, наводи се у саопштењу МУП-а Кантона Сарајево.

 

Ни у приземље куће, Борислав не може! У њему је пуне четири године живјела бошњачка породица Вукас. Дијете са посебним потребама, нагнало га је да им смјештај уступи – без икакве накнаде. Од ноћас, врата закључана! Брава промијењена. А Борислав нема снаге да развали једини преостали му, нада се, неуништени кутак, некадашњег дома, пише РТРС.

„Тај Кантон Сарајево очигледно нема ни мрву једне мултиетничке димензије. Чињенице говоре о томе да Срби сваки дан имају проблеме на територији Кантона Сарајево“, поручио је Ђорђе Радановић, предсједник Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ.

Свједоче малобројни Срби из Бориног комшилука о учесталом черупању и девастирању српске имовине.

Рођака Мила о премлаћивању, након којег је на глави имала 19 копчи и нагњечење лобање. О, на терасу баченој, запаљеној смјеси, коју је уз тешку муку успјела да угаси. И када изопачене актере пронађу жртве, умјесто полиције, од правосуђа добију само условну казну. Више ни Борислав не очекује. Јер сви досадашњи насртају на његову имовину остали су некажњени. О постојању друге куће, тик уз запаљену, свједоче само темељи у коров зарасли. И пожутјели нацрт. Рушена је од 1997. Комшије грађевински материјал разносиле, као своје. Деценију касније запаљен је и помоћни објекат у дворишту. Са ноћас запаљеног, као из самопослуге, небројено пута скидана је столарија. А Боро нову куповао! И опет каже, неће дједовину на којој су рођене и одрасле најмање четири генерације Берјана, напустити.

„Овдје ће мој унук се вратити, кад тад, мој Коста који носи прађедово име, јер је његова ђедовина, прађедовина“, оптимистички поручује Борислав Берјан, преноси РТРС.

in4s.net
Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here