У Србији 400.000 деце у ризику од сиромаштва

Поделите:

Сваки четврти становник Србије налази се у ризику од сиромаштва, сведоче најновији подаци статистичког бироа Европске уније Евростат, који упозоравају да око пола милиона становника наше земље није у стању да задовољи егзистенцијалне потребе, што значи да месечно преживљава са 12.000 динара. У највећем ризику од сиромаштва су деца и млади, незапослене особе, као и становници руралних области. Поводом Међународног дана искорењивања сиромаштва на тежак положај најмлађих становника у Србији указали су Мрежа организација за децу Србије, која је упозорила да се око 400.000 малишана у Србији налази у ризику од сиромаштва, али и београдска канцеларија Уницефа, која је подсетила да је свако треће дете у ризику од сиромаштва. Преведено са језика статистике, то, између осталог, значи да трећина родитеља у Србији не може свом детету да приушти чак ниједну књигу.

„Студија Републичког завода за статистику показала је да 40 одсто становника Србије не може да подмири месечне обавезе, двоје од троје људи у Србији не може себи да приушти недељу дана одмора ван куће, половина није у могућности да обезбеди неочекивани трошак у износу до 10.000 динара који би био плаћен из буџета домаћинства. Сваки осми становник Србије не може себи да приушти адекватно загревање стана. Истраживање о субјективном осећају сиромаштва такође је упозорило да око 60 одсто наших суграђана живи тешко или веома тешко. Свега четири одсто становника изјавило је да у Србији живи лако”, истакла је Сарита Брадаш, психолог и истраживач Центра за демократију, који је у сарадњи са Фондацијом Фридрих Ебарт организовао јавну дебату о сиромаштву у Србији.

Бивши директор Тима за социјално укључивање и смањење сиромаштва Владе Србије Иван Секуловић подсетио је да је Стратегија за смањење сиромаштва, донесена 2002. године, истекла пре три године, а број сиромашних у међувремену је удвостручен.

Он је подсетио да је на пораст броја сиромашних и незапослених утицало и смањење пензија у Србији, као и забрана запошљавања у државним установама, и истакао да су против уредбе о радном ангажовању корисника социјалне помоћи поднете три иницијативе за оцену уставности Уставном суду.

Председник Мреже организација за децу Србије Саша Стефановић сматра да до високог ризика од сиромаштва доводе и трошкови образовања, које би требало да буде бесплатно и доступно свој деци, без изузетка.

„Нажалост, Србија је земља у којој је неједнакост расподеле дохотка висока и у којој највећи број породица има примања чији се износ креће око 30.000 динара. Због тога су породице са децом која похађају школу или студирају у већем ризику од сиромаштва и теже могу да задовоље често и најосновније потребе. Несразмерно велика ставка у трошковима школовања је цена комплета уџбеника, која се за више разреде основне школе, од петог до осмог, креће у распону од 15.000 до скоро 20.000 динара. Деца се, дословно савијају под теретом школских торби, док се родитељи боре да нађу начин да покрију све трошкове у вези са школовањем деце, који укључују и одласке на излете, екскурзије, ваннаставне активности, ужину, одећу и обућу. Тренутна ситуација са трошковима образовања све је тежа за родитеље у Србији и директно утиче на квалитет живота породице и деце”, закључио је Саша Стефановић.

Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here