U SRBIJI najviše zavisnih od alkoholizma, zavisnost od interneta rapidno raste

Podelite:

U Srbiji je najzastupljeniji oblik zavisnost alkoholizam, ali je u velikom porastu nova bolest – zavisnost od interneta koja će za pet godina biti dominantna, upozorio je načelnik Klinike za bolesti zavisnosti na Institutu za mentalno zdravlje Ivica Mladenović.

On je na tribini rekao da u Srbiji ima između 200.000 i 300.000 alkoholičara, kao i još 300.000 do 400.000 koji na neki način zloupotrebljavaju alkohol.

Mladenović je naveo da je na drugom mestu po broju zavisnika kocka i klađenje, ali da će u budućnosti zavisnost od interneta biti u sve većem porastu.

Zašto se zavisnost od interneta ne prepoznaje kao problem na globalnom nivou – zato što su velike pare u igri, konstatovao je on.

Psihijatar Aleksandar Ramah, vlasnik privatne klinike, ukazao je da poslednjih godina primat preuzima „nehemijska zavisnost“ – kocka, klađenje i internet, jer značajan broj osoba koje se javljaju na lečenje pripada toj kategoriji.

Otprilike polovina su čisti kockari, a kod polovine je kocka kombinovana sa zavisnošću od alkohola ili neke druge supstance, naveo je Ramah.

Predstavnik udruženja „Izlazak“, koje okuplja bivše zavisnike, Aleksandar Žugić naglasio je da terepijske zajednice u Srbiji imaju između 300 i 400 posteljih mesta, više nego sve državne ustanove tog tipa.

On je zamerio državi što je sve usluge i servise za lečenje bolesti zavisnosti centralizovala i smestila u Beograd, Novi Sad i Niš, pa su u unutrašnjosti neinformisani ne samo zavisnici i njihgove porodice, nego i dosta lekara.

Fonet

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here