У Србији нестаје 1.200 села површине територије Косова

Поделите:

У чак 86 одсто села у Србији се смањује број становника, а око 1.200 њих је у фази потпуног нестајања, док је њихова укупна површина величине Косова и Метохије, порука је дводневног Форуму “Храна за Европу” у Врднику

Уз негативни демографски тренд, један од кључних проблема данашњег села је и његов лош економски положај, уситњеност поседа и све бројнија старачка домаћинства, а највећи проблеми су у брдско-планинским регионима, истакао је на Форуму председник Одбора за село Српске академија наука Драган Шкорић.

“У Србији има више од 50.000 празних кућа и још три пута толико које су ван употребе”, навео Шкорић податке из студије САНУ о пропадању села у Србији.

Шкорић објашњава да од 4.709 насеља, чак 1.200 је у фази нестајања јер свако то село има мање од 100 становника, а чак у 86 одсто села се смањује број становника.

Пошту, наводи он, нема 2.000 њих, око 500 нема асфалтни пут и везу са светом, у 2.700 не постоји дечји вртић, 230 села нема основну школу, а 173 школе похађа само по један ђак.

Само у области сточарства када је реч о потенцијалу, српска села би могла да остваре 24 милијарде долара до 2040. године, напоменуо је Шкорић.

На дводневном 7. форуму “Храна за Европу” по први пут биће представљен и нацрт Студије о економском и друштвеном развоју “Србија 2040”.

Директор Економског института Драган Шаговновић истако је отварајући Форум, да Студија представља документ припреман са циљем да буде “објективан према прошлости и достојан да буде путоказ за будућност”.

“Уверени смо и да је Србији такав документ неопходан, а да су Економски институт и САНУ достојни и позвани да буду ”центар саборности” у његовој изради”, оценио је директор Института.

У даљем раду Форума чествоваће и представници Привредне коморе Србије, представници Владе, министарстава, генерални директори и менаџери пољопривредних и прехрамбених компанија и задруга.

Организатори Форума су београдски Економски инститиут и Друштво аграрних економиста Србије, а партнери су Српска академија наука и уметности (САНУ), Перутнина Птуј, Викторија група, Атлантик група, Делта аграр, Ал Равафед Србија и Градске пијаце.

Поделите:

9 Коментари

 1. Hm,hmm…Srbijanka Valjevo,imala je,u doba omrazenog komunizma,ugovore sa 10.000 poljoprivrednika,za isporuku i otkup poljoprivrednih proizvoda na preradu. Ali, devedesetih, banda Dusana Mihajlovica i koje kakvi Maljevici, povadili su i sijalice iz plafona,sve unistili,sprasili…i ostali kombinati i SRZ,su imali posla,otkupne mreze,snabdevali. ” omrazeni krug dvojke” i druge industrijske centre icem i picem. A sada,motike u trnje,IMT,ZMAJ..jok,tamici i kamionici zcz, jok,..poljoprivrednih kredita jok….pa,ko na splav,ko u Beograd na vodi,sas Jagodinski dundjeri,i starim pricama kako sve pare idu u ” krug dvojke”..kao,da su ice i pice,delili dzabe..sas prasici i curani,ukljucujuci i rakiju cukrasu,kao ” nacionalni brend”.

 2. Tanjug je ustaska tvorevina koja nas ubija u pojam.
  Zato jedino postoji.
  Juce je uznemirio javnost kako Bakir kaze da ce BIH priznati Kosovo…
  Ceo dan sam trazio Ivanica,jer samo ako on izda,tada BIH moze to da uradi.
  Sada kazu,da Bakir nije tako decidana bio,ALI USTASKI TANJUG JESTE.
  Veceras,OPET TANJUG,iseljavanje dovodi u vezu sa Kosovom.
  KAKVE VEZE IMA TEKST SA KOSOVOM?
  Kao,povrsina…samo da nas medijski ubija…
  I MLEKO BI BILO MASNIJE AKO IZDAMO KOSOVO,JEL?
  Na sta spade ova Srbija?
  IZDAJMO TANJUG!

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here