U Srbiji novac osnovni uslov za sreću

Podelite:

Šta je najvažnije za sreću? U Srbiji kažu da sreća najviše zavisi od materijalnog.

„Što je društvo siromašnije, faktori su materijalniji,” kaže 34-godišnji Beograđanin Janko Čolaković za BBC.

„Kada je društvo bogato onda razmišlja o nekim drugim stvarima, poput ljubavi, ekologije, smisla postojanja, poziva u životu.”

On dodaje da „danas treba imati sreće da ljubav bude prvi uslov, jer prvo treba biti zdrav, sit i obučen”.

Srbija se nalazi na 78. mestu liste koja meri nivo sreće u 156 zemlja sveta, pokazuju podaci poslednjeg Izveštaja o sreći koji su Ujedinjene nacije objavile 2018. godine.

Među definicijama sreće pominju se sloboda, sigurnost, položaj u društvu, materijalno dobro, unutrašnji mir.

Ipak, direktor Centra za socijalnu politiku Žarko Šunderić kaže da je u siromašnim društvima „novac najvažniji faktor koji utiče na nivo sreće.”

„Kada društvo dostigne određeni minimum – ključni faktori za unapređenje nivoa sreće i kvaliteta života postaju stepen poverenja i percepcija o funkcionisanju institucija”, kaže on za BBC na srpskom.

Beograđanka Jovana Milivojević kaže da se novcem može kupiti mnogo toga što čini sreću.

„Novac je i u Finskoj i u Avganistanu prvi faktor koji određuje sreću. Tako je već neko vreme. Ipak novac kupuje obrazovanje, zdravlje, a nekad i ljubav”, kaže ona.

Kako se sreća meri?

Šunderić kaže da se anketa o kvalitetu života u Srbiji sprovodi na četiri godine, u saradnji sa agencijom za statistiku Evropske unije, Evrostatom. Slična anketa se sprovodi i svuda u svetu i na osnovu nje se sastavlja Izveštaj o sreći Ujedinjenih nacija.

„Anketa o kvalitetu života daje podatke o pitanjima koja opšte statistike ne pokrivaju – kao što su percipirani kvalitet društva, poverenje u institucije, društvene tenzije, stepen sreće pojedinaca, stepen zadovoljstva životom i učešće građana u društvu”, kaže Šunderić.

Grey line

U određivanju kvaliteta života Evrostat meri sledeće dimenzije:

  • Materijalni uslovi život
  • Zaposlenje
  • Zdravlje
  • Obrazovanje
  • Odmor i društveni odnosi
  • Ekonomska i fizička sigurnost
  • Upravljanje i osnova prava
  • Priroda i životna sredina

Koliko su srećni ljudi u Srbiji

Izveštaj o sreći pokazuje da je Srbija od zemalja u regionu bolje rangirana od Slovenije (51), Rumunije (52), Kosova (66) i Mađarske (69), a lošije od Crne Gore (81), Hrvatske (82), Severne Makedonije (89), Bosne i Hercegovine (93), Bugarske (100) i Albanije (112).

Najsrećniji su stanovnici Finske, Norveške i Danske, a najmanje srećni u Južnom Sudanu (154), Centralnoafričkoj Republici (155) i Burundiju (156).

Najsrećnije i najmanje srećne države na svetu

Najsrećnije Najmanje srećne
1. Finska 147. Haiti
2. Danska 148. Bocvana
3. Norveška 149. Sirija
4. Island 150. Malavi
5. Holandija 151. Jemen
6. Švajcarska 152. Ruanda
7. Švedska 153. Tanzanija
8. Novi Zeland 154. Avganistan
9. Kanada 155. Centralnoafrička Republika
10. Austrija 156. Južni Sudan

Republički zavod za statistiku Srbije sproveo je, u saradnji sa Evrostatom, anketu o kvalitetu života 2012. i 2016. godine.

Prema toj anketi, stepen sreće u Srbiji ocenjen je ocenom 6,3 – slično kao pre četiri godine, što je niže od proseka u zemljama članicama EU.

BBC

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here