У свакој продавници на Kосову поред цене производа обавезна и застава земље порекла

Поделите:

На Kосову је почела примена административног упутства из Приштине којим је предвиђено да у свакој продавници на Kосову поред цене производа мора да стоји и застава земље порекла. За кршење ове одредбе предвиђене су казне за трговце у износу од 1.000 до 10.000 евра. И у маркету ЕТЦ, који се налази на прелазу из јужног у северни део Kосовске Митровице, почело се са означавањем производа.

„Kупујмо домаће“

Након увођења таксе на производе из Србије и БиХ, на Kосову се почело са кампањом промовисања домаћих производа. Доношење и примена овог административног упутства за косовске власти представља још једну меру заштите, како се објашњава, домаће производње.

„Од сада, грађани не морају да читају бар-кодове. Лако је видети који производ је из суседних држава, а који је домаћи,“ изјавио је градоначелник Приштине, Шпенд Ахмети.

„Циљ овог административног упутства је да се купцима омогући да лакше идентификују робу и да се определе за домаће произвођаче,“ пренео је портал Kоха крајем године приликом најаве примене овог акта.

Kосовски Закон о заштити потрошача којим је предвиђена обавеза продавца да поред цене производа „означи порекло производа кроз постављање етикете која приказује заставу државе порекла,“ ступио је на снагу још јуна прошле године. У циљу примене ове одредбе, донето је административно упутство којим су детаљније регулисани технички детаљи. Ово административно упутство ступило је на снагу 29. децембра 2018. За кршење ове одредбе, Законом о заштити потрошача предвиђена је казна за трговце у износу од 1.000 до 10.000 евра.

И у маркету ЕТЦ, који се налази на прелазу из јужног у северни део Kосовске Митровице, могу се наћи заставе које означавају земљу порекла производа.

Ипак, поред појединих производа у овом маркету може се приметити да заставе ипак недостају

Један маркет на Kосову почео је са постављањем заставе земље порекла поред производа много раније. Реч је о Плус Центер маркету из Урошевца. Тамо није могуће пронаћи српске производе, пошто власник маркета, Суљејман Незири, већ годинама свој маркетинг заснива на чињеници да не нуди производе из Србије.

Ову меру заштите домаћих производа похвалио је Незири који сматра да „домаћи производи нису добили никакву шансу. Срамота је то што се сви производи увозе из Србије а да локалним предузетницима није дата шанса, независно од тога што квалитет производа није баш висок“.

 

Kosev

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here