У већини флаширне воде присутне ситне честице пластике

Поделите:

Недавне анализе и тестирање флаширане воде, великих светских брендова, показала су да се у већини флашица налазе ситни делови пластике.

Студија је показала да се у 93 одсто флашица воде налазе трагови микропластике, међутим, стручњаци из Велике Британије сматрају да је мало вероватно да оне могу да нанесу штету потрошачима..

Тестирано је 11 брендова из 9 земаља – Бразила, Kине, Индије, Индонезије, Kеније, Мексика, Тајланда и Сједињених Америчких Држава, а показало се да се у просеку налази 10 пластичних честица у једном литру воде.

За производњу чепова за флашице се најчешће користи полипропилен са уделом од 54 одсто и најлон и други материјали који су заступљени са 16 одсто.

Због ових података Светска здравствена организација је најавила да ће покренути поступак провере да ли ови трагови пластике могу штетно да утичу на здравље људи који пију флаширану воду.

Ово истраживање је показало и да се у флашираној води налази двапут више пластичних честица у поређењу са водом са чесме, али је такође битно напоменути да “бар неке” контаминације могу да дођу из самог процеса флаширања воде, а не само из воде.

Истраживачи су рекли да ове честице могу да се нађу у води једноставним отварањем флашице, јер је чеп, како наводе, направљен од полипропилена.

Из Светске здравствене организације су истакли да су у току процене ризика, али да до сада нема информација о могућем штетном утицају на здравље. Додали су и да су свесни да је ово истраживање привукло пажњу и забринуло велики део потрошача и држава.

“На основу тренутних информација, укључујуц́и и процену сигурности изложености микропластици из хране коју је покренула Европска агенција за сигурност хране, мало је вероватно да су ове количине пластике у флашираној води штетне по потрошаче”, навео је представник Агенције за стандарде прехрамбених производа.

Б92

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here