У време пандемије коронавируса ЕУ сматра да је Косово у ствари одговорност Србије?!

Поделите:

ЕУ захтева од Србије да помогне Косову током епидемије коронавирусом, док истовремено тражи да Србија не помаже Србима у Републици Српској, наводи портал The Duran.

ЕУ жели да отклони сопствену одговорност по питању епидемије на Косову враћајући Косово Србији!

Радна група за поглавље 35 Националне конвенције о Европској унији (ЕУ) позвала је власти у Србији и на Косово да успоставе сарадњу ради смањења ширења пандемије коронавируса.

„Сведоци смо коронавирусне пандемије (COVID19) која представља велику опасност свуда у свету, а здравствени системи су све више оптерећени бројем заражених пацијената. Пандемија је показала да ширење болести превазилази границе, национално и етничко порекло или религију оболелих, а против њих се може борити само заједничким акцијама, сарадњом и солидарношћу. Сарадња је неопходна пре свега ради хуманости и одговорности за људске животе у овим тешким временима “, наводи се у саопштењу.

„Поред тога, наглашавамо потребу за регулисањем режима кретања кроз интегрисане административне прелазе током пандемије како би се омогућило слободно кретање возила хитне помоћи и медицинских тимова. Такође је неопходно омогућити пролазак робе широке потрошње, посебно хране, лекова, санитетског материјала, дезинфекционих средстава и других потрепштина за нормалан живот “, нагласила је Радна група.

На крају, Радна група за Поглавље 35 нагласила је да заједнички приступ и активна сарадња у борби против пандемије коронавируса у Србији и на Косову могу дати значајан допринос помирењу два друштва, а ту прилику свакако не би требало пропустити.

У време кризе, ЕУ проглашава да је Косово у ствари одговорност Србије. Ова непринципијелност ЕУ узрокована је искључиво интересима њених главних чланица.
ЕУ није учинила ништа на сузбијању албанског сепаратизма. У ствари, ЕУ подржава незаконитост косовске независности, распоређујући преко 1.000 полицајаца у оквиру мисије за владавину закона Европске уније у косовском мандату и свих држава чланица, осим Грчке, Кипра, Румуније и Словачке, признајући независност Косова.
Радна група ЕУ из Поглавља 35 позива на то да канали комуникације између медицинског особља у Србији и на Косову буду отворени.
То би такође могло значајно да допринесе помирењу два ентитета. Иако је Србија под притиском ЕУ да помогне Косову, Београд не би смео да попушта ни за какве уступке које је Брисел понудио по питању Косова. Свакако ће бити поменуто обећање о чланству у ЕУ.
ЕУ покушава приморати Србију да троши своје ресурсе за слање помоћи на Косово, не очекујући од албанске стране никакву акт добре воље. Ово је политика која захтева да Србија третира Косово као своју територију док ЕУ још увек покушава да натера Београд да прихвати да је Косово независна држава. Сличан апел је упућен Србији из ЕУ у време мигрантске кризе, када је ЕУ такође изоловала проблеме на Косову и тражила од Београда да сарађује с Приштином у контроли миграционих токова и правила евиденцију о илегалним имигрантима који путују преко Косова 2015. године и 2016.

Док се од Србије очекује да помогне Косову, упркос инсистирању ЕУ да је независно, Србији се не дозвољава помогне Републици Српској у Босни. Као део споразума о независности Босне, формирана су два ентитета, Република Српска са већинском српском и Федерација Босне и Херцеговине, где живи већина муслимана и Хрвата у Босни. Сарајевски политички лидери стављају вето на одлуку Народне скупштине Републике Српске о увођењу ванредног стања на својој територији како би зауставили ширење коронавируса. Из политичких разлога, муслимански Босанци заустављају безбедносне мере које спашавају животе, а које подржава међународна заједница, и премда Еу очекује да ће Србија помогне Косову, не дозвољава јој се помогне Републици Српској.

Босна је блокирала Републику Српску тако да се границе између два ентитета не могу затворити као што је то желео српски ентитет. Међутим, ако међународно погледамо места попут Аустралије, државе у истој земљи затвориле су сопствене границе онима који не живе у одређеној држави. Према законима Босне, Република Српска не може затворити своју границу без одобрења из Сарајева.

Дакле, потези Сарајева односе се на антагонизам и политичку контрадикцију у времену када коронавирус може захватити оба ентитета у земљи. Босански муслимани немају аргумент да негирају мере заштите људи од коронавируса и користе ову ситуацију да подстакну етничке тензије, те не желе ову ситуацију да виде као глобални медицински проблем. Као што је већ показано раније, није контрадикција затварања граница ентитета јер су многе државе и региони широм света затвориле своје границе упркос томе што су иста земља.

Република Српска покушава озбиљно схватити пандемију коронавируса и њена Народна скупштина је чак већином гласала за проглашавање ванредног стања. Чак је и високи представник ЕУ у Босни и Херцеговини Валентин Инцко поздравио одлуку и определење председника Републике Српске Жељке Цвијановић да користи ванредна овлашћења у интересу јавног здравља. Инцко је такође истакао да заустављање ширења коронавируса и спашавање живота грађана морају бити приоритети свих босанских власти.

Међутим, његове препоруке нису успеле извршити притисак на босанске власти, и све док границе остану отворене, народ Републике Српске остаје подложан вишим стопама заразе.

Док се од Србије очекује да помогне Косову у име ЕУ, упркос томе што није чланица ЕУ и ЕУ инсистира на независности Косова, Београд такође не може да помогне Републици Српској а да не буде оптужен да се меша у босанске послове. Није чудо што је Београд изгубио интерес за Бриселом и више не реагује на обећања о чланству у ЕУ, већ наставља да гради односе са традиционалном савезницом Русијом, као и новом Кином.

Извор: The Duran, European Western Balkans

Поделите:

1 коментар

  1. Ништа од ваших коментара не стоји у пренетим деловима њиховог документа. Тражи се неометан проток… Другим речима, од Србије се тражи да не затвара путеве неопходне за комуникацију – путеве које контролише Србија.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here