У ЗАГРЕБУ ОБЈАВЉЕНА СKАНДАЛОЗНА KЊИГА: У Јасеновцу су логораши умирали ПРИРОДНОМ СМРЋУ и били су углавном ХРВАТИ!

Поделите:

Ове, али и многе друге скандалозне тврдње изнете су на промоцији у дворани Цркве срца Исусовог, где се сваке године одржава миса за усташког џелата Анту Павелића!

У Загребу је јуче одржана промоција скандалозне књиге “Разоткривена јасеновачка лаж” у којој аутори износе срамотне теорије о логору у Јасеновцу. По њима је, тако, овај озлоглашени усташки логор смрти био радни логор, људи су у њему умирали природном смрћу или од болести, а за четири године је, како тврде, “у Јасеновцу преминуло је тек нешто више од 1.000 људи, док су све друге бројке су лаж”.

Ове, али и многе друге скандалозне тврдње изнете су на промоцији у дворани Цркве срца Исусовог, где се сваке године одржава миса за усташког џелата Анту Павелића.

Аутори ове спорне књиге су псеудоисторичар и математичар Јосип Печарић и хрватски свештеник Стјепан Разум.

Разум: Најбројнији логораши били Хрвати

Kако су “Новости” пренеле, аутор Разум је на промоцији рекао да “нема доказа о масовним убиствима у Јасеновцу”, а да су “најбројнији логораши били Хрвати”.

Цитирао је да у логор није доведен ниједан Србин зато што је Србин, а према мишљењу обојице, то није било место за убијање Срба, већ само радни логор у ком су већином били Хрвати.

Да ствар буде још скандалознија, свештеник Разум је изнео срамну тврдњу да су у логору Јасеновац жртве биле измишљене!

– На срећу, сада можемо слободно да пишемо о сопственој хрватској историји. Све што званична историографија тврди су паушалне оцене, од тога да је било 700.000 жртава или 80.000 жртава. Имамо чврсте доказе да су све то лажи – речено је на промоцији срамне књиге у којој је Јасеновац приказан готово као одмаралиште, у којем су људи умрли природном смрћу или од неке болести, пишу Новости.

Иначе, аутори су похвалили хрватске власти које нису забраниле штампање књиге коју је издало Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац. То, ништа мање скандалозно друштво, иначе, тражи да се измени хрватски устав и избаци спомињање ЗАВНОХ-а, а стави уместо тога у преамбулу устав НДХ.

Печарић студирао у Београду

Један од аутора Јосип Печарић, иначе је математичар по струци, који се у слободно време бави историјом и, по свему судећи, жонглира историјским подацима онако како му одговара.

Према подацима доступним на интернету, рођен је у Kотору 1948. године, а 1972. година дипломирао на Електротехничком факултету у Београду, где је касније докторирао и магистрирао математичке науке.

Његово публицистичко стваралаштво сачињено је од низа невероватних дела, од којих многе негирају постојање Холокауста и геноцида као таквог, а писао је и националистичке памфлете састављене од отворених писама “За поносну Хрватску”, које је посветио осуђеним ратним злочинцима Дариу Kордићу, Слободану Праљку, Тути Налетилићу и другима.

Уз њега, испод овог ужасавајућег дела потписао се и свештеник Стјепан Разум, који је такође и историчар са четорогодишњим искуством у предаваштву на Филозофском факултету Универзитета у Загребу. Тренутно је запослен у Хрватском државном архивом, а махом се бави црквеном историјом.

По Разуму у Аушвицу није било гасних комора

Ипак, јавност га је упознала и по својим сулудим ставовима које је 2017. године делио на свом профилу друштвене мреже Фејсбук. Он је тада у неколико видео-порука покушао да рехабилитује политику Адолфа Хитлера, а поред тога је негирао постојање гасних комора у Аушвицу.

Такође, једну од порука је и описао статусом: “Не ради се о подметању само Хрватима у Јасеновцу, већ се то исто ради и Немцима с Аушвицом”.

Осим ових сулудих тврдњи, поменути свештеник на свом профилу на Фејсбуку такође промовише теорију равне земље. Своје равноземљашке ставове објашњава и тумачи позивајући се на црквене књиге.

Центар “Симон Визентал” тражио да се књига забрани

Још када је заказана промоција скандалозне књиге “Разоткривена јасеновачка лаж”, реаговао је Центар “Симон Визентал”, који је у свом саопштењу навео да би Хрватска држава морала да реагује и спречи негирање историјских чињеница.

– Ово дело негира масовна убиства Срба, Јевреја, Рома и хрватских антифашиста у Јасеновцу. Хрватска је чланица Међународног савеза за сећање на Холокауст и требало би да предузме све кораке да спречи негирање Холокауста и историјских чињеница – наводи се у саопштењу, пренеле су Новости.

Осврћући се на рад контроверзне организације, Центар “Симон Визентал” оцењује да је Друштво за истраживање троструког логора Јасеновац, које спонзорише промоцију, основано у циљу скривања страшних злочина које су на Балкану починиле усташе.

– Ове злочине потврђују историјски документи, сведочанства преживелих и бројна истраживања угледних историчара. Дела попут “Разоткривене јасеновачке лажи” у Немачкој или Аустрији одмах би била забрањена – писао је у свом саопштењу Ефраим Зуроф, иначе израелски историчар и “ловац на нацисте”.

Јасеновац – логор гори и од нацистичког

Јасеновац важи за логор који је по бруталности био гори и од нацистичких у коме се верује да је било и до 700.000 жртава.

А играње бројем настрадалих, негирање и затварање очију пред гнусним злочинима, само су неке од метода које, имеђу осталих и хрватски функционери често користе када говоре о улози својих предака на које је, нарочито последњих година, све више поносе.

Еспресо

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here