Ubijen Zaharčenko, vojska DNR na liniji razgraničenja

Podelite:

Lider samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko poginuo je u petak u eksploziji u restoranu u centru Donjecka. U eksploziji je teško ranjen ministar za prihode i poreze Aleksandar Timofejev.

 

Vlasti DNR su ovo ubistvo označile kao teroristički čin, uz sumnju da je zločin izvršen po nalogu Službe za bezbednost Ukrajine, koja te optužbe negira. Osumnjičeni za ubistvo su uhapšeni, a u republici je uvedeno vanredno stanje. Provokacija na liniji razgraničenja u Donbasu za sada nema, ali su bezbednosne strukture u stanju povećane borbene gotovosti, saopšteno je iz administracije lidera DNR.

Na hitnoj sednici Narodnog saveta DNR za vršioca dužnosti lidera republike izabran je vicepremijer Dmitrij Trapeznikov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u telegramu saučešća povodom pogibije Zaharčenka naveo da je njegovo ubistvo podli čin, a da oni koji su izabrali put terorizma ne žele da tragaju za mirnim rešenjem sukoba u tom regionu.

Izrazivši saučešće žiteljima Donbasa, Putin je poručio: “Rusija će uvek biti s vama”.

Ubistvo Aleksandra Zaharčenka osudili su brojni ruski zvaničnici, među kojima su portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova, ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov, predsednik Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačov, poslanica Državne dume Rusije Natalija Poklonska i drugi.

Pored osude ubistva, Moskva naglašava da je neophodno sačuvati Minski sporazum, koji utvrđuje uslove za rešavanje krize na jugo-istoku Ukrajine.

 

sputnik
Podelite:

1 komentar

  1. izgleda da je Ukrainskoj službi bezbednosti bio meta ministar za prihode i porez Aleksandar Timofejev ali je kao kolateralna šteta nastradao Zaharčenko…….
    to samo znači da se Ukrainska vlada raspada iznutra sama od sebe zbog korupcije,kriminala i mita svojstvenog u Porošenkovom okruženju..
    Porošenkova žena Marina je pre par meseci optužena da je prala novac namenjen deci a ministar Timofejev je bio vodeća ličnost koja je pokrenula inicijativu za njeno sudsko gonjenje…..
    sve činjenice ukazuju da **humanitarka** Marina Porošenko stoji iza ovog napada ili neko blizak njoj ko se ostrvio na Ministarsko mesto unutar Kijevske Banderaške Vlade..

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here