Učimo statistiku – Kako pomoći Adelaidisu dok hita da povrati

Podelite:

Reagovanje na tekst „U Crnog Gori za 20 godina eliminisano više hiljada neželjenih ćerki! Ona je imala preko 30 abortusa“ autora Andreasa Nikolaidisa objavljen na sajtu „Vidovdan“.

(Posvećeno prof. dr Mirjani Nikolić sa FDU, rekotrki Univerzita umetnosti u Beogradu koja po sopstvenim rečima „statistiku ne poznaje dovoljno“)

Brojke, tumačenja, reakcije, već viđeno

Redovno se Srbi i Crnogorci optužuju za čedomorstvo nerođene ženske dece. Uvek se krene sa brojkom koja to „nedvosmisleno“ pokazuje. Tako je u prošloj godini u CG rođeno 280 dečaka više nego devojčica. U Srbiji je 2005 godine na svet došlo 37158 dečaka i 35022 devojčica. Razlika na štetu devojčica je 2136 i tako do dana današnjeg.

Naravno takve vesti se preuzimaju i odjekuju u regionu. To izaziva mučninu i govori kakvi smo buzdovani.

Još malo mistifikacije – sa svrhom

Pred nama (i iza nas) su reportaže o tajnim dolascima Crnogorki u Beograd kako bi abortirale u slučaju da nose žensko dete. Kreću kampanje, peticije, dramatizacije, performansi, povraćanje…

Mnogo NVO dušebrižnika biva angažovano. Osećaju se svrhovito zbog čega im ni donacije ne padaju teško.

Tako od aktivista čujemo podatak da je pre kampanje koja je pokrenuta 2017 godine razlika u korist dečaka u Crnoj Gori je bila još drastičnija. Tad je rođeno 317 dečaka više nego devojčica. „Negativna praksa se i dalje nastavlja“ zaključuje i Nikolaidis. Eto svrhe i prilike.

Još malo mazanja i zadnji voz

Nekako je i normalno da naš junak književnik Adelaidis „hita da povrati od gluposti, bestidnosti, brutalnosti i primitivizma ljudi sa kojima živi“?

Uprkos mučnini Adelaidis je stigao i do Radija Slobodna Evropa. Tamo je objasnio da se radi o „ultrakonzevativnoj patrijahalnoj matrici koja po svom ideološkom praktičnom kodu protiv abortusa, osim ako treba abortirati žensko dijete“.

Pohvalimo sve napore koji dolaze u zadnji čas. Savet Evrope je još 2012 godine od crnogorskih vlasti zatražio da ispita pojavu selektivnih abortusa.

Kako pomoći Adelaidisu – pomoć i samopomoć

Postoje među nama osobe poput Adelaidisa koje u svom oduševljenju Zapadom prihvataju sve što nam od njih dođe. Neki tako doživljavaju Rusiju, drugi Tursku, treći Kinu …

Ako Adelaidisu kažemo da je je ista stvar i na Zapadu njemu će momentalno biti bolje. Navedimo da čak i među Nemcima postoje ljubitelji muškog pa se to sankcioniše zakonom.

Abortus
Abortus

Verovatno je u pitanju „ljudska stoka“, talog s ovih i turskih prostora koji je milošću Zapada ali nezasluženo spašen dobijanjem državljanstva. Nemci to sigurno ne bi … Nek Adelaidis ove podatke tumači kako hoće, samo da mu bude bolje.

Statističke zakonitosti 

Postoje statističke zakonitosti koje bi autori ovakvih tekstova trebali da znaju.  Jedna od njih ukazuje da žene u proseku žive duže od muškaraca čak i kod nas.

Ako ne znamo da je prosečni vek žena duži od muškaraca možemo svoje majke, supruge i ćerke da optužimo za lenjost, egoizam, izvlačenje … Sve same gluposti koje pominjem pre nego to našim kritičarima padne na pamet. Srećom statistika može brzo da se nauči. Za primer videti  tačku1  🙂

Rusija, Nemačka, Brazil , Francuska … Dužina životnog veka nije ista ali svuda je prosečni životni vek žena (malo) duži.

U prikazu vidimo kako su planetarno stajale stvari 2000 godine po pitanju životnog veka u najnerazvijenijim, najrazvijenijim zemljama i Srbiji.

Najnerazvijenije : muški 53,4; ženski 55,8; prosek 54,6

Najrazvijeniji:      muški 72,9; ženski 80,2; prosek 76,5

Srbija:                        muški 71,7; ženski 76,3; prosek 74,0

Kad biramo zemlju u kojoj bi da živimo pored ekonomske razvijenosti pogledamo i ove podatke. Kad pišemo o razlici između broja rođenih dečaka i devojčica koristimo drugu statističku zakonitost.

Statistička zakonitost i siguran poso

Prvo beleženje broja živorođene dece dešavalo se u Londonu u periodu od 1604 do 1661 godine. Entuzijasta koji je dao prvi dokumentovani primer za binomnu raspodelu u statistici bio je sveštenik Džon Graunt.

Svake godine na svet je dolazilo više dečaka nego devojčica. Pored 106 živorođenih dečaka stoji 100 živih novorođenih devojčica. Procentualno svake godine je na svet dolazilo 51,5 % dečaka i 48,5 % devojčica. Razlika je cirka 3% .

Mnogo puta je to proveravano. Pitamo se zašto je to tako (ali jeste). Ili šta je Gospod imao na umu kad je tako postavio sistem. Adelaidis očito sa ovim podatkom nije upoznat. Videćemo reakciju.

Zaključimo da će broj živorođene ženske dece uvek biti manji cirka 3% od broja novorođenih dečaka. Kritikovati, omalovažavati, povraćati i primati donacije zbog toga je dugoročno siguran poso. Ne branim, samo nije u redu da Gospodin Adelaidis ne zna da mi to znamo

Ćopić, Adelaidis, Amerikanci i mi   

Deset na jednoga u kišnoj noći, a mi smo umorni bili,
bili smo gladni i mokri, na jednoga – deset zvijeri.

pisao je Branko Ćopić. Još da vidimo otkud on u ovoj priči. Statističar sigurno nije.

Sa druge strane „Američki institut za istraživanje populacije procenjuje da se godišnje u Crnoj Gori namerno abortira oko 50 devojčica (na dnu teksta).

Sa treće strane (oprosti mi Gospode) ako broj devojčica sa naslovne fotografije (četvrta kolona u desno) saberemo i probamo da dođemo do istine uvažavajući statističku zakonitost dolazimo do razlike od 0,75 % manje rođenih devojčica za tri godine.

To je brojka ( cirka 25) koja (ako je uopšte tačna) može da predstavlja uspeh više stotina NVO dušebrižnika koji nemilice pljuju po narodima.

Zbunjuje da Crnogorci nisu dobili oprost ni od NVO ni od Adelaidisa iako su se baš potrudili da postanu deo civilizovanog sveta. Ušli su u NATO, priznali Kosovo, napravili otklon od Rusije … Zato su u tekstu  tretirani bratski, barabar s nama.

Znamo šta je Adelaidisov kolega uradio kad su preživeli proleteri postali glupi, alavi, beskrupulozni. U našoj priči je jedino važno da Gospodinu Adelaidisu bude bolje.

„Ona je imala preko 30 abortusa“ – Adelaidis i ekstremi 

Odmah da kažem da je meni ovo sumnjiv podatak, ako je uopšte podatak. Verovatno je u pitanju plod bujne mašte koja je rezultat do kraja razvijenog osećaja gađenja prema sopstvenom narodu. Ne verujem da to postoji bilo gde na planeti.

Čak i da je podatak tačan to je neprihvatljivo za uopštavanje. Okrenimo se oko sebe. Pogledajmo majke, supruge, ćerke i ćerkice,  koleginice, komšinice, slučajne prolaznice. Jel taj podatak vidimo? Jel se za tako nešto spremaju? Ne hvala.

Još jednom čak i da je podatak tačan u pitanju je ekstrem, nešto što ne pripada grupi koju posmatramo. Suprotan ekstrem bila bi virdžina koja takođe ne pripada grupi o kojoj Adelaidis govori.

Statističko mišljenje – Adelaidis i mi

Po rečima Nobelovca Kanemana čak i statističari imaju problem da statistički misle. Jednostavno evolucija nas nije pripremila za to. Ako uz to i ne znamo statistiku eto katastrofe.

Zamislimo da bacamo novčić 30 puta i da pri tome beležimo rezultate. Po statističkoj verovatnoći očekivani ishod eksperimenta pismo-glava je 15:15. Ako je ishod 18:12 očekivali bi da se posle npr 100 bacanja taj ishod uravnoteži.

Pitanje za čitaoce. Ako prvih 15 bacanja za ishod imaju samo glavu (ili pismo) imamo li pravo da posumnjamo u nešto? U pravac vetra, vlažnost vazduha, ispravnost novčića, klimatske promene, rad po mesečini …

Hoćemo li da nastavimo radeći isto ne menjajući ništa, očekujući nešto drugo? Ili ćemo u jednom trenutku (neko pre neko posle) da priznamo sebi da smo upravo shvatili kako to rade neurotičari.

Zaključak

Ako je verovati statistici uvek će se rađati više dečaka. Zašto? Ne znamo ali znamo da je tako. Podatak da je  u Beogradu (npr) 24.12.2007.godine rođeno 17 dečaka i 23 devojčice nije doveo u pitanje ovu statističku zakonitost na godišnjem nivou.

Ako je tako onda smo pokazali i da sva ta dušebrižnička dramaturgija pljuvanja po sopstvenom narodu ne može da da rezultat. Zato možemo da se zapitamo ima li sve to neki skriveni cilj?

Podatak Amerikanaca da se na godišnjem nivou u Crnoj Gori namerno abortira 50 devojčica je takođe upitan. Po nama je to upola manje. Podaci o cirka 300 abortusa godišnje s kojima barata Adelaidis i oni koji šire takve vesti je preuveličan više nego desetostruko.

Zaključimo, podatak iz naslova da je „u Crnog Gori za 20 godina eliminisano više hiljada neželjenih ćerki“ je nabudžen jer ne prelazi po iljada taman da svi ti stručnjaci „jebu oca“.

Radosav Lazić

Zahvalnost profesorima statističarima  dr Miodragu Lovriću kojeg je više zemalja predložilo za Nobela i dr Lazaru Tenjoviću   FF  Beograd. Korišćeni su podaci iz knjige  prof Lovrića „Osnovi statistike“ EF KG 2009 g.

 

polemike

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here