Учимо статистику – Како помоћи Аделаидису док хита да поврати

Поделите:

Реаговање на текст „У Црног Гори за 20 година елиминисано више хиљада нежељених ћерки! Она је имала преко 30 абортуса“ аутора Андреаса Николаидиса објављен на сајту „Видовдан“.

(Посвећено проф. др Мирјани Николић са ФДУ, рекотрки Универзита уметности у Београду која по сопственим речима „статистику не познаје довољно“)

Бројке, тумачења, реакције, већ виђено

Редовно се Срби и Црногорци оптужују за чедоморство нерођене женске деце. Увек се крене са бројком која то „недвосмислено“ показује. Тако је у прошлој години у ЦГ рођено 280 дечака више него девојчица. У Србији је 2005 године на свет дошло 37158 дечака и 35022 девојчица. Разлика на штету девојчица је 2136 и тако до дана данашњег.

Наравно тaкве вести се преузимају и одјекују у региону. Tо изазива мучнину и говори какви смо буздовани.

Још мало мистификације – са сврхом

Пред нама (и иза нас) су репортаже о тајним доласцима Црногорки у Београд како би абортирале у случају да носе женско дете. Крећу кампање, петиције, драматизације, перформанси, повраћање…

Много НВО душебрижника бива ангажовано. Осећају се сврховито због чега им ни донације не падају тешко.

Тако од активиста чујемо податак да је пре кампање која је покренута 2017 године разлика у корист дечака у Црној Гори је била још драстичнија. Тад је рођено 317 дечака више него девојчица. „Негативна пракса се и даље наставља“ закључује и Николаидис. Ето сврхе и прилике.

Још мало мазања и задњи воз

Некако је и нормално да наш јунак књижевник Аделаидис „хита да поврати од глупости, бестидности, бруталности и примитивизма људи са којима живи“?

Упркос мучнини Аделаидис је стигао и до Радија Слободна Европа. Тамо је објаснио да се ради о „ултраконзевативној патријахалној матрици која по свом идеолошком практичном коду против абортуса, осим ако треба абортирати женско дијете“.

Похвалимо све напоре који долазе у задњи час. Савет Европе је још 2012 године од црногорских власти затражио да испита појаву селективних абортуса.

Како помоћи Аделаидису – помоћ и самопомоћ

Постоје међу нама особе попут Аделаидиса које у свом одушевљењу Западом прихватају све што нам од њих дође. Неки тако доживљавају Русију, други Турску, трећи Кину …

Ако Аделаидису кажемо да је је иста ствар и на Западу њему ће моментално бити боље. Наведимо да чак и међу Немцима постоје љубитељи мушког па се то санкционише законом.

Абортус
Абортус

Вероватно је у питању „људска стока“, талог с ових и турских простора који је милошћу Запада али незаслужено спашен добијањем држављанства. Немци то сигурно не би … Нек Аделаидис ове податке тумачи како хоће, само да му буде боље.

Статистичке законитости 

Постоје статистичке законитости које би аутори оваквих текстова требали да знају.  Једна од њих указује да жене у просеку живе дуже од мушкараца чак и код нас.

Ако не знамо да је просечни век жена дужи од мушкараца можемо своје мајке, супруге и ћерке да оптужимо за лењост, егоизам, извлачење … Све саме глупости које помињем пре него то нашим критичарима падне на памет. Срећом статистика може брзо да се научи. За пример видети  тачку1  🙂

Русија, Немачка, Бразил , Француска … Дужина животног века није иста али свуда је просечни животни век жена (мало) дужи.

У приказу видимо како су планетарно стајале ствари 2000 године по питању животног века у најнеразвијенијим, најразвијенијим земљама и Србији.

Најнеразвијеније : мушки 53,4; женски 55,8; просек 54,6

Најразвијенији:      мушки 72,9; женски 80,2; просек 76,5

Србија:                        мушки 71,7; женски 76,3; просек 74,0

Кад бирамо земљу у којој би да живимо поред економске развијености погледамо и ове податке. Кад пишемо о разлици између броја рођених дечака и девојчица користимо другу статистичку законитост.

Статистичка законитост и сигуран посо

Прво бележење броја живорођене деце дешавало се у Лондону у периоду од 1604 до 1661 године. Ентузијаста који је дао први документовани пример за биномну расподелу у статистици био је свештеник Џон Граунт.

Сваке године на свет је долазило више дечака него девојчица. Поред 106 живорођених дечака стоји 100 живих новорођених девојчица. Процентуално сваке године је на свет долазило 51,5 % дечака и 48,5 % девојчица. Разлика је цирка 3% .

Много пута је то проверавано. Питамо се зашто је то тако (али јесте). Или шта је Господ имао на уму кад је тако поставио систем. Аделаидис очито са овим податком није упознат. Видећемо реакцију.

Закључимо да ће број живорођене женске деце увек бити мањи цирка 3% од броја новорођених дечака. Критиковати, омаловажавати, повраћати и примати донације због тога је дугорочно сигуран посо. Не браним, само није у реду да Господин Аделаидис не зна да ми то знамо

Ћопић, Аделаидис, Американци и ми   

Десет на једнога у кишној ноћи, а ми смо уморни били,
били смо гладни и мокри, на једнога – десет звијери.

писао је Бранко Ћопић. Још да видимо откуд он у овој причи. Статистичар сигурно није.

Са друге стране „Амерички институт за истраживање популације процењује да се годишње у Црној Гори намерно абортира око 50 девојчица (на дну текста).

Са треће стране (опрости ми Господе) ако број девојчица са насловне фотографије (четврта колона у десно) саберемо и пробамо да дођемо до истине уважавајући статистичку законитост долазимо до разлике од 0,75 % мање рођених девојчица за три године.

То је бројка ( цирка 25) која (ако је уопште тачна) може да представља успех више стотина НВО душебрижника који немилице пљују по народима.

Збуњује да Црногорци нису добили опрост ни од НВО ни од Аделаидиса иако су се баш потрудили да постану део цивилизованог света. Ушли су у НАТО, признали Косово, направили отклон од Русије … Зато су у тексту  третирани братски, барабар с нама.

Знамо шта је Аделаидисов колега урадио кад су преживели пролетери постали глупи, алави, бескрупулозни. У нашој причи је једино важно да Господину Аделаидису буде боље.

„Она је имала преко 30 абортуса“ – Аделаидис и екстреми 

Одмах да кажем да је мени ово сумњив податак, ако је уопште податак. Вероватно је у питању плод бујне маште која је резултат до краја развијеног осећаја гађења према сопственом народу. Не верујем да то постоји било где на планети.

Чак и да је податак тачан то је неприхватљиво за уопштавање. Окренимо се око себе. Погледајмо мајке, супруге, ћерке и ћеркице,  колегинице, комшинице, случајне пролазнице. Јел тај податак видимо? Јел се за тако нешто спремају? Не хвала.

Још једном чак и да је податак тачан у питању је екстрем, нешто што не припада групи коју посматрамо. Супротан екстрем била би вирџина која такође не припада групи о којој Аделаидис говори.

Статистичко мишљење – Аделаидис и ми

По речима Нобеловца Канемана чак и статистичари имају проблем да статистички мисле. Једноставно еволуција нас није припремила за то. Ако уз то и не знамо статистику ето катастрофе.

Замислимо да бацамо новчић 30 пута и да при томе бележимо резултате. По статистичкој вероватноћи очекивани исход експеримента писмо-глава је 15:15. Ако је исход 18:12 очекивали би да се после нпр 100 бацања тај исход уравнотежи.

Питање за читаоце. Ако првих 15 бацања за исход имају само главу (или писмо) имамо ли право да посумњамо у нешто? У правац ветра, влажност ваздуха, исправност новчића, климатске промене, рад по месечини …

Хоћемо ли да наставимо радећи исто не мењајући ништа, очекујући нешто друго? Или ћемо у једном тренутку (неко пре неко после) да признамо себи да смо управо схватили како то раде неуротичари.

Закључак

Ако је веровати статистици увек ће се рађати више дечака. Зашто? Не знамо али знамо да је тако. Податак да је  у Београду (нпр) 24.12.2007.године рођено 17 дечака и 23 девојчице није довео у питање ову статистичку законитост на годишњем нивоу.

Ако је тако онда смо показали и да сва та душебрижничка драматургија пљувања по сопственом народу не може да да резултат. Зато можемо да се запитамо има ли све то неки скривени циљ?

Податак Американаца да се на годишњем нивоу у Црној Гори намерно абортира 50 девојчица је такође упитан. По нама је то упола мање. Подаци о цирка 300 абортуса годишње с којима барата Аделаидис и они који шире такве вести је преувеличан више него десетоструко.

Закључимо, податак из наслова да је „у Црног Гори за 20 година елиминисано више хиљада нежељених ћерки“ је набуџен јер не прелази по иљада таман да сви ти стручњаци „јебу оца“.

Радосав Лазић

Захвалност професорима статистичарима  др Миодрагу Ловрићу којег је више земаља предложило за Нобела и др Лазару Тењовићу   ФФ  Београд. Коришћени су подаци из књиге  проф Ловрића „Основи статистике“ ЕФ КГ 2009 г.

 

polemike

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here