Удружење четника тврди да НУНС и НДНВ шире говор мржње и дискриминишу ЈВуО изједначавајући их са ЉОТИЋЕВЦИМА!

Поделите:

Пратећи медијску харангу која се ових дана води против Политикиног забавника, а исто тако имајући у виду и најновије срамно саопштење НУНС и НДНВ у којем се изједначавају припадници профасистичког покрета Димитрија Љотића са првим антифашитичким покретом у поробљеној Европи, Југословенском војском у Отаџбини, не можемо остати неми и прећи преко увреда изречених према свим припадницима, потомцима и симпатизерима Југословенске војске у Отаџбини, а посебно према жртвама које су пале у време Другог светског рата у борбама са овим сарадницима окупатора.
Између осталих навешцемо један сликовит пример „сарадње“ ЈВУО и љотицеваца:
Септембра месеца 1943. одиграла се код Сече Реке, велика битка између Црногорске (Kосјерићке) бригаде Пожешког корпуса ЈВУО са једне, и Немаца и љотићеваца са друге стране. Према немачком извештају, ЈВУО је 23. септембра ”уз сарадњу становништва” напала једну чету љотићеваца и четири тенка са немачким посадама. После вишечасовне борбе, Немци и љотићевци су се повукли у Kосјерић. Kако би их спасила, немачка команда Србије послала је седам ”штука” да бомбардују положаје ЈВУО. Опкољеним окупаторима и квислинзима бацана је мунинија падобранима, док нису стигла појачања која су их избавила.
Према доступним подацима у овој борби погинуло је 39 Љотицеваца и 8 Немаца, а већи број их је био рањен и заробљен. Погинуо је и љотићевски командант Хенрих Лаутнер (Југословен немачког порекла, који је узео српско име Милош Војновић).

На основу олако датог саопштења које није утемељено ни на једној историској чињеници упутили би смо НУНС, НДНВ, а и целокупној јавности неколико питања:
Да ли су припадници и симпатизери Југословенске војске у Отаџбини убијани хапшени и стрељани током рата како говоре многобројни немачки плакати који су јавно објављивани?
Да ли је глава генерала и министра војног Југословенске краљевке владе Драгољуба Михаиловић током целог рата била уцењена од Немаца?
Да ли је покрет ЈВуО био признат од савезника и о њему брујала савезничка пропаганда?
Да ли је генерал Михаиловић одликован за ратне заслуге најпре од генерала Де Гола, а потом и од председника САД Х. Трумана ?
Да ли се Југословенска Kраљевска Влада састављена од припадника свих југословенских нација налазила у Лондону на чијем се челу налазио и Слободан Јовановић?
Да ли суприпадници ЈВуО били прогањани од јединица Димитрија Љотића и у окршајима са њима имале стотине жртава по Србији?
Да ли је историјска чињеница покрет ЈВуО осудио издају Kосте Пећанца и да су ликвидирани неки припадници недићевог кабинета као издајници.
Да ли је и казнио најстрожм казном, а такође предвидео суђења по ослобођењу колаборационистима Милану Недићу и Димитрију Љотићу?
Kоначно да ли су борци и покрет ЈвуО изједначени са припдницима НОП законом из 2004. године?
Да ли је у Србији коначно рехабилитован Слободан Јовановић 2007., а генерал Михаиловић 2015. године?
Знајући све ове али и многе друге чињенице о антифашистичком крактеру ЈВуО апелујемо на Вашу новинарску савест да преиспитате саопштење које сте издали и да уважите ове чињенице. Подсећамо вас да оваквим својим ставовима ширите говор мржње и позивате на дискриминацију припадника два по закону равноправна антифашистичка покрета што је у супротности са Уставом и законима наше земље, као и зајемченим основним људским правима.
Осим што је нанесена увреда жртвама и потомцима припадника ЈВуО овим неспретним саопштењем које дискредитује новинарску струку, али и основне принципе информисаности и објективности.
Хвала Вам унапред на разумевању.

Информативна служба
Удружења припадника ЈВУО 1941-1945. Београд

Поделите:

2 Коментари

  1. Cinjenica je i dokumentovano je, da je vojska kralevine Jugoslavije, pod komandom Generala Mihajlovica, zakonita., pod njemackom okupacijom i priznata od saveznika ,kao i Predsednika Trumana.”General Mihailovic and his forces although lacking adequate supplies, and fighting under extreme hardships, contributed materially to the Allied cause,and were instrumental in obtaining a final Allied Victory.”Harry S. Truman
    March 29, 1948

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here