Угледни стручњак из САД предвиђа колапс века: Америчко царство ће нестати за 15 година!

Поделите:

Алфред Мекој, угледни амерички историчар и професор универзитета Колумбија у опширном интервјуу за „Интерсепт“ истакао је да се америчкој надмоћи ближи крај, те да ће се „модерно царство САД урушити до 2030. године“.
У прилог тврдњи Алфреда Мекоја иде и анкета РеалЦлеар политицс, у којој је чак 60% анкетираних Американаца несигурно по питању будућности њихове земље. Мекој као преломни корак на путу у пропаст види победу Доналда Трампа на председничким изборима 2016. Међутим, далеко од тога да сматра да је Доналд Трамп узрок ерозије америчке глобалне моћи, истиче Интерсепт. Као почетак краја наводи инвазију на Ирак 2003. године.

– Негативне последице америчке политике, које као куга изједају моћ државе, само ће се погорштавати с годинама, а до 2030. ће доживети критичну масу. Тзв. „Амерички век“, који је тријумфално проглашен на крају ИИ светског рата, завршиће се пре него што напуни 100 година – подвлачи Мекој.

Моћ Кине и суноврат долара – Историчар наводи неминовни расплет ствари – крунисање Кине на престо светског лидера.

– Кина се увелико спрема да са трона, како економском тако и војног, збаци Сједињене државе. Ко је кривац? Па ми. Деценије и деценије бесмислених ратова у неким далеким земљама… До 2030. ће долар потпуно изгубити свој утицај као доминантна светска валута, што ће и симболично означити крај америчке империје – наводи проф. Мекој.

Истиче да ће такав расплет ситуације иницирати драстично повећање цена робе која се увози у САД. Цена прекоокеанских путовања и одржавања војних трупа ће се такође увећати. Вашингтон ће бити приморан да увене енормно кресање буџета, што ће се најпре одразити на смањење капацитета војске САД.

– Као бледећа сила која више није способна да плаћа своје рачуне, Америка ће бити идеална мета за силе попут Кине, Русије и Ирана, које ће је учестало изазиватиу борби за контролу над океанима, свемиром и сајбер-простором – предвиђа Алфред Мекој.

Трамп као рушилац носећих стубова – Професор Мекој истиче да се Доналд Трамп труди да „уништи носеће стубове моћи САД“.

– Они падају један по један. Ослабио је НАТО, уздрмао наше односе са савезницима из Азије. Поделио је америчко друштво својим ставовима о спољној политици, глобалном загревању, као и Транспацифичког партнерства. Ми морамо да будемо свесни да САД више нису надмоћна суперсила попут оне с краја Ајзенхауеровог мандата крајем шездесетих. Нисмо више они који диктирају правила – навео је Мекој.

Уништавање интелектуалне инфраструктуре

Оно што је Мекој навео као можда и најпоразнији податак јесте „урушавање интелектуалне инфраструктуре Америке“. Као доказ наводи разочаравајуће резултате америчких ђака на светском ПИСА тесту.

– Тек 41. место у математици и 21. у науци? Земља са оваквим ресурсима и условима школовања? То је катастрофа. Кина је светлосним годинама испред нас, у свих пет најважнијих категорија ПИСА теста. До 2030. они ће бити земља генијалних научника и инжењера који ће јој омогућити светску доминацију. А ми? Ми ћемо бити држава која више неће моћи да купује те људе као што то радимо сада- закључио је Алфред Мекој.

Био на мети ЦИА

Мекој, професор на универзитетима Колумбија и Висконсин-Медисон, помно прати америчку политику већ 50 година. Први пут у центар пажње доспева 1972. године, када је објавио књигу „Политика хероина“, која говори о томе како је ЦИА организовала масовну трговину хероином током Вијетнамског рата. ЦИА је тада покушала да блокира објављивање те књиге, а ФБИ га је учестало прислушкивао.

Поред те књиге, која је постала класик продат у више од милион примерака, Мекој је написао једну од првих књига о програму мучења које је ЦИА покренула након 11. септембра: „У сенци америчког века – Страхопоштовање и пропадање глобалне моћи Сједињених Држава“.

 

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here