Угљанин прави Сјенички пашалук и изазива хаос у Србији!

Поделите:

„Против оваквог понашања Угљанина и Бошњака треба да реагује не само Београд већ и Европска унија”, каже Драгомир Анђелковић.
Сулејман Угљанин, који се налази на челу Бошњачког националног већа (БНВ), планира да у октобру научним скупом обележи стогодишњицу контроверзне Сјеничке декларације, којом су, наводно, градоначелници и председници 12 санџачких општина 1917. године од Аустроугарске тражили да се Санџак отцепи од Србије и Црне Горе и припоји Босни и Херцеговини.

Угљанин тај документ од пре сто година описује као најважнију политичку платформу санџачких муслимана, чиме поручује да жели да цепа Србију.

Извлачењем тог документа потврђена су наша сазнаја од пре неколико дана да Угљанин заједно са другим политичарима из Санџака припрема контрадекларацију на декларацију о опстанку Срба коју пишу председник Србије Александар Вучић и председник РС Милорад Додик.

– Давне 1917. године срело се 12 градоначелника Бошњака да размотри оно што и ми данас радимо, а то је тежња да обезбедимо дуготрајан мир и развој Санџака за све грађане који у њему живе, као и да спроведемо важну реформу политичког система Србије – рекао је Угљанин.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић за „Ало!“ каже да због овог скандалозног Угљаниновог поступка не треба да реагује само званична Србија већ и Европска унија и да он хитно мора бити санкционисан.
Та декларација на коју се позива Угљанин окупациона је декларација која је донета под патронатом окупационих аустроугарских власти, то би било исто као када би неко сада извадио неку Хитлерову декларацију. Потпуно је непримерено у демократској Европи 21. века користити окупационе акте из првог и другог светског рата, тако да би против таквог Угљаниновог понашања требало да реагује не само Београд и не само Србија и наша власт већ и Европска унија. То што Угљанин ради, то је несхватљиво, он гази све модерне европске вредности без пардона – каже Анђелковић.

Историчар Божидар Кљајевић, каже Угљанин, позивањем на овакву декларацију може да изазове немире у Санџаку и целој Србији и да тај документ нема историјско упориште.

– То што он говори су највеће могуће глупости. Он може сада да измишља и сваки догађај окарактерише као некакву декларацију, јер ја сам чврсто уверен да Бошњаци у то време нису смели да шушну јер су ослободиоци већ били надомак Србије. Та Угљанинова прича је најобичнија будалаштина и чисти је покушај десатабилизације Србије и Санџака. Тај документ који он помиње нема никакав историјски значај, нити вредност. Жеља санџаклија да се припоје Босни је једно, а ова будалаштина је нешто сасвим друго – каже историчар.

Председник Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић оценио је да Сулејман Угљанин злоупотребљава функцију и наноси штету бошњачком народу. Он је додао да је посебно опасно што Угљанин намером да обележи годишњицу Сјеничке декларације жели да подсети на одвајање дела територије не само Србије него и Црне Горе.
– Тај човек нас стално враћа у прошлост. Тај човек својим поступцима одвраћа сваког потенцијалног инвеститора у Санџак. Тај човек управо злоупотребљавајући функцију наноси велику штету бошњачком народу и срамоти институцију БНВ – оценио је Омеровић.

Обрадовић: Изазивају немире у Србији

Поводом Угљаниновог позивања на Сјеничку декларацију реаговао је јуче и покрет Двери, који је истакао да Угљанин жели немире у Србији.

– Опет је Сулејман Угљанин покушао сецесионистичким изјавама да поправи свој пољуљани рејтинг. Овај политичар на заласку каријере дуго година прави велику штету и уноси немир у државу Србију оглашавајући се одређеним датумима и тумачећи историјске догађаје на један крајње политикантски начин. Овог пута је за повод изабрао стогодишњи „јубилеј“ Сјеничке декларације. Сјеничка декларација је, наводно, означавала тенденцију „санџачких“ муслимана да „Санџак“ припоје Босни и Херцеговини, која је тада била под Аустроуграском, или да он добије своју самоуправу. Иако у својим историјским документима има проблема са научним фактима, он не посустаје у изазивању инцидената и стварању смутње у бошњачком и српском народу – поручују из Двери.

АЛО

Поделите:

3 Коментари

 1. Andjelkovicu, koje su to ” moderne evropske vrednosti”!? ” To sto Ugljanin radi, to je neshvatljivo”! Andjelkovicu, ako se stvari pristupa od “pojma” SHVATLJIVO, onda je vise nego s h v a t lj i v o; problematizovanje, ako to jest!, ne pociva na cudjenju i nikako ne sa “ne”, pa makar se radilo i o c u dj enj u- to je, Andjelkovicu, azbuka za htjeti m i s l i t i; da mora da reaguje i EU!- Andjelkovicu, kakva je to apstrakcija EU?! ONA m o r a!- misljenje i glagol m o r a t i! Ajde, i da nije apstrakcija!, pa ona reaguje i Ugljanin radi po sadrzaju njene reakcije, te je besmisleno prozivanje iste!, a Beograd,Andhelkovicu?- pa kao i EU!
  KALJEVIC!, ma bas i s t o r i c a r: ” nema istorijsko uporiste”!- blebne se i nastavi se: “To sto Ugljanin govori su
  najvece moguce gluposti”, “najobicnija budalastina”!- glupnu ” istoricar ” najobicniju b u d a l a s t i n u.
  Onoga prvoga – Anjdj.- realpolitika nicemu naucila, ovoga drugoga- Kalj.- ni realpolitika, ni istorija. A Ugljanin RADI, po planu one EU vasingtonske…
  Tesko narodu s mozganjem Mozgova o neutemeljenosti Prizrenske Lige!
  Jedno je, na srecu!, sigurno: najveci srpski p r i j a t e lj ZAPAD konacno ce pritisnuti Beograd i ovaj ce, kad dodje
  Vreme!, reagovati, bas kako trazi Zapad!
  Jadna vam- obojici- i a n a l i t i k a i i s
  t o r i j a!

 2. Hm,hmmm..to ce da bidne srbijica Kako je rekao ” savezni narodni poslanik arkan” sa americkom demokratijom,Ali na srBski nacin.Tako da neki Sulja,lala misle, da sa ” kraljem ne valja ” ,moze da ide,Ali da bidne kriv,pred ostatkom naroda u ” kraljevini centralne,vostala serbije” I, knezevine Knin,knezevine Banjaluka Luke..Koje ,mogu da zive ” kao Monako ” doduse bez Fandja I Ljotica

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here