Угљанин препустио Бошњачко национално веће Џуџи

Поделите:

Већином гласова чланова Бошњачког националног већа (БНВ) за председника тог националног органа изабран је Есад Џуџо, који ће на тој позицији наследити Сулејмана Угљанина.

Џуџо, социолог из Тутина, је био кандидат листе “Самоопређељење” коју је предводио Угљанин, а осим 14 њихових већника, за његов избор гласало је и осам чланова новог сазива БНВ са листе “Вакат је” коју је на претходним изборима подржао потпредседник Владе Расим Љајић.

Нови председник БНВ изјавио је након изборне седнице да ће “Вијеће бити саговорник и партнер државним органима и међународним организацијама које се баве преговарачким процесом о приступању Србије Европској унији”.

Некадашњи Џуџевић, а садашњи Есад Џуџо предлаже потпуну дезинтеграцију Србије

– Настојаћу да окупим свих 35 већника како бисмо радили заједно и положили заједнички испит. У наредном периоду ће нам требати потенцијал читаве заједнице да бисмо наставили и унапредили четири области којима се БНВ бави, али и да реформом Устава изборима за статусе Бошњака и Санџака – поручио је Џуџо, који је руководио БНВ у техничком мандату пре Угљанина, од 2010. до 2014. године.

За његов избор није гласало 13 већника са лсите “Матица бошњачка” чији је носилац Муамер Зукорлић након седнице изјавио да ће они бити “коректна опозиција, која ће говорити шта мисли”.

– Уз сву идеолошку контрадикторност на релацији Угљанин– Љајић ова већина није изненађење. Од те већине и Џуџа очекујем да остану доследни својој политици, а подсећам да је нови председник пре пар дана објавио карту распарчане Србије 2025. године. Видећемо како ће то да тече, да ли ће то Љајић да подржава – навео је Зукорлић који је оценио да су прву седницу БНВ пратиле бројне неправилности и кршење Пословника.

Сада већ бивши председник БНВ Сулејман Угљанин оценио је да избор Џуџа на чело националног савета представља наставак успешне и позитивине климе за Бошњаке и да очекује наставак започетих пројеката.

– Поштујући нови Закон ја нисам више могао да будем председник БНВ, а Џуџо је изванредно решење и честитам му. Њега је изгласао патриотски савез Бошњака, а ја ћу се сада посветити Странци демократске акције (СДА) Санџака, настојаћу да је дигнем на здраве ноге – најавио је Угљанин.

На изборима за Бошњачко национално вијеће одржавним 4. новембра победила је Угљанинова листа “Самоопређељење” која у новом сазиву савета има 14 већника. Она ће бити у коалицији са листом “Вакат је” којој је припало осам мандата, док ће у опозицији бити Зукорлићева листа “Матица бошњачка” са 13 већника.

Блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here