Ухапшена директорка Етнографског музеја

Поделите:

Полиција, у сарадњи с Тужилаштвом за организовани криминал, ухапсила директорку Етнографског музеја у Београду Мирјану Менковић.

Она је приведена, како се наводи у сопштењу МУП-а, због постојања основа сумње да је извршила кривична дела злоупотреба службеног положаја и злоупотреба у вези са јавним набавкама.

Ухапшени су и Ж. М. (1969), одговорно лице предузетничке радње “Хоме арт”, Р. Д. (1969), одговорно лице Омладинске задруге “Гаудеамус” П. М. (1984), одговорно лице Агенције за комуникацију и односе са јавношћу “Неw Реy”, и И. Ш. (1984), одговорно лице Агенције за канцеларијско-административне послове “Себастиан МБИ”, који се сумњиче за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица.

Kривична пријава биће поднета против још једне особе (1958), која се терети за злоупотребе у вези са јавним набавкама у саизвршилаштву. Извршењем ових кривичних дела, како се сумња, Етнографски музеј у Београду оштећен је за више од 14 милиона динара.

Подсетимо, ухапшена директорка широј јавности је постала позната када је организовала свадбено сликање свом сину управо у просторијама музеја. Након бурне реакције јавности она је изјавила да не види ништа спорно у томе и да младенци могу, ако желе, да организују свадбено сликање

За шта се тачно терети ухапшена директорка

Постоје основи сумње да је М.М. кривично дело злоупотреба службеног положаја извршила од августа 2014. године до данас, тако што је давала налоге служби рачуноводства да са рачуна Етнографског музеја врше уплате на рачуне наведених предузећа иако није постојала пословна сарадња са њима.

Пре тога, одговорна лица ових предузећа су, искоришћавањем својих овлашћења, издавала фактуре неистинитог садржаја Етнографском музеју, како би М.М. имала основ за плаћање са рачуна музеја.

Након тога, одговорна лица ових предузећа подизала су новац са рачуна и у готовини га предавала служби рачуноводства Етнографског музеја, задржавајући притом провизију за себе.

Од провизије “Хоме арт” је остварио добит у износу од 777.958 динара, “Гаудеамус” у износу од 956.887 динара, “Неw Реy” 185.822 динара и “Себастиан МБИ” 52.970 динара.

М.М. је, како се сумња, потом давала налоге служби рачуноводства да новац исплаћује већем броју особа, чиме је Етнографски музеј оштетила за 13.678.898 динара.

Такође, сумња се да је М.М. у саизвршилаштву са 59-годишњом женом, у периоду од 7. јуна до краја децембра 2016. године, извршила и кривично дело злоупотреба у вези са јавним набавкама.

Kако је једина имала информацију о пројектованој цени за јавну набавку услуга, М.М. је дала налог раднику за јавне набавке Етнографског музеја да осумњиченој мејлом достави податке о јавној набавци услуга у поступку јавне набавке мале вредности наруџбеницом, чија је процењена вредност износила 492.000 динара.
Након што су се на јавној набавци јавила три правна лица, изабрана је агенција чији је власник син осумњичене жене, који је доставио понуду само за две хиљаде мању од процењене вредности.

Пошто Етнографски музеј није имао потребу за ангажовањем овакве врсте, оштећен је за износ од 490.000 динара, за колико је изабрана агенција остварила имовинску корист.

Петоро осумњичених, уз кривичне пријаве, биће приведено Тужилаштву за организовани криминал.

 

Б92

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here