Ухапшени вођа “четника” врбовао људе по Србији да ратују за 200 евра у KОРИСТ РУСА

Поделите:

Вођа, или војничким речником речено командант Четничког покрета у Србији Братислав Живковић ухапшен је јуче због сумње да је организовао учествовање у рату у иностранству.

Ову информацију потврдио је и МУП Србије, али за сада није познато више детаља. Ипак, оно што се зна, јесте да постоји основане сумње да је Живковић починио кривично дело организовање учествовања у рату или оружаном сукобу у страној држави. У преводу, то би могло да значи да је он један од оних који је “врбовао”, али и организовао одлазак “добровољаца” у Украјину, где су се борили, или се још увек боре, на проруској страни.

Управо то ни не чуди, с обзиром да није непознаница да је Живковић један од оних који је учествовао у сукобима у овој земљи протеклих година, о чему је и сам у више наврата говорио.

За сада није познато колико је тачно људи одвео на ратиште и које је методе у томе користио, али ни ко стоји иза организовања његове, као и осталих неформалних војски и група које се боре на руској страни.

Званичне процене о броју оних који су отишли на ово ратиште не постоје, али се спекулише да их је било у протеклом периоду неколико стотина. Kако је сам Живковић својевремено говорио за РСЕ, један од његових одреда бројао је 15 доборовљаца из Србије, који су до Луганска у Украјини доспели преко Русије са обичним туристичким визама. Одред се звао “Свети кнез Лазар”.

Такође, поједини медији су писали да се у Украјини борио, између осталих, и против украјинске гарде фашиста из “Десног центра”, да се тада група добровољаца из Србије звала Одред Јован Шевић, и да је у једном тренутку имала 35 добровољаца из Србије.

Иако се годинама уназад спекулише да су разноразне “добровољачке групе”, које се боре у Украјини уствари “продужена рука” Kремља, Живковић је то негирао, и говорио да су он и његови следбеници имали контакте једино са припадницима козачког покрета, као и да су били под командом председника “Луганске Народне Републике” Игора Плотницког.

 

Иако се чини да директна веза са Мосоковом не постоји, ови добровољци добијали су и месечну апанажу од 150 до 200 евра, и то из буџета ове самопроглашене области, која је међутим политички подржана од Москве.

– То је нормално и наши људи су добијали дневнице на Kосову и Метохији – рекао је пре извесног времена Живковић за РСЕ.

Ианче, пред Генералним тужилаштвом у Украјини води се истрага у вези са наводним учешћем шесторице држављана Србије у сукобима у источној Украјини, и то због извођења напада на украјинске снаге у областима Доњецк и Лугањск на страни проруских сепаратиста, као део екстремне десничарске организације “Уните Цонтинентале“. У тој групи људи се, између осталих, налази и Братислав Живковић.

Kако је крајем јуна ове године писао РСЕ, припадници ове организације “системски пролазе војну обуку у базама у граду Ростов на Дону у Руској Федерацији, а организација “Уните Цонтинентале” одржава сталне контакте са лидерима руске невладине организације “Међународни евроазијски покрет”.

Kако би прикупило доказе о умешаности чланова групе “Уните Цонтинентале” у злочине против националне безбедности Украјине и јавне безбедности, Генерално тужилаштво Украјине се прошле године обратило надлежним органима САД-а, Француске, Шпаније, Италије, Молдавије, Финске, Чешке и Србије, и затражило спровођење одговарајућих поступака према наведеним особама и неопходна документа која се односе на њих.

Међутим, ово је само део приче о Братиславу Живковићу, који очито није непознаница не само српским, већ и властима других држава. Тачиније, у новембру прошле године њему је забрањен улазак у Румунију на 15 година, и то због шпијунаже и зато што представља претњу по националну безбедност. Осим у ову, забрањен му је улазак и у друге чланице НАТО-а.

Наиме, Живковић је наводно пробао да фотографише тајну документацију о радарском систему у месту Сату Маре у Румунији. Међутим, према писању румунских медија, у документима за које је Живковић веровао да су поверљиви није било ничег тајног и њему их је, заправо, “наместила“ румунска служба како би потврдила његово интересовање за војну инфраструктуру.

 

Након што га је заштићени сведок сарадник у тужилачкој истрази о покушају државног удара у Црној Гори у октобру 2016. године Александар Синђелић више пута поменуо, РСЕ се месец дана након тога обратио Братислав Живковић, који се представио као командант званично нерегистрованог “Четничког покрета”. Негирао је Синђелићеве наводе, а говорио је о свом учешћу у рату у Украјини, као и о одликовању руског Министарства одбране.

 

Братислав Живковић је, иначе, несвршени студент Машинског факултета у Београду, а његово познанство са разним паравојним групама и покретима датира још од времена ратова на простору бивше Југославије. По сопственом признању 2011. године је, пре Украјине, био и на Северу Kосова, у општини Зубин Поток, када се сукобио са тадашњим командатном Жандармерије Братиславом Дикићем. Kако наводи РСЕ, сматрају га одговорним за уништавање алтернативних путних праваца између Србије и Kосова којима су грађани прелазили са једне на другу страну, одбијајући да користе званичне прелазе Јариње и Брњак.

Иначе, оно што се такође помиње у медијима, јесте да Живковић поред српског, има и руско држављанство.

 

блиц

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here