Уклоњена спомен-плоча Пуниши Рачићу

Поделите:

Спомен-плоча посланику Скупштине Краљевине Југославије Пуниши Рачићу, подигнута у његовом родном селу Слатина код Андријевице, уклоњена је данас, јавила је Радио-телевизија Црне Горе.

Мештани су првобитно спречили механизацију да сруши споменик, па су надлежни затражили асистенцију полиције. Међутим, акција уклањања је одложена јер су полицијске екипе из Андријевице распоређене у Подгорици због утакмице Будућност – Партизан, а и на другим задацима, пише РТЦГ.

Након тога су мештани пристали да сами уклоне плочу посвећену Рачићу, док ће обелиск без обележја остати на приватном имању у селу Слатина.

Пуниши Рачићу, који је као народни посланик у Скупштини Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1928. године убио групу хрватских посланика, спомен-плоча је подигнута пре четири дана.

Иницијативу да се у његовом родном месту постави спомен-обележје покренуло је братство Рачића, које су подржали мештани Слатине, преноси РТЦГ.

Откривање споменика осудила је званична Подгорица, као и Хрватско национално веће Црне Горе и Хрватска сељачка странка.

Рачић је 1928. године убио хрватске посланике Павла Радића и Ђуру Басаричека, а смртно ранио Стјепана Радића. Тада је ранио још двојицу – Ивана Гранђу и Ивана Пернара.

РТС, Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here