Уклоњени шиљци против пролазника, радника и бескућника испред “Спрингфилда” у Булевару

Поделите:

После писања Недељника да су испред излога продавнице “Спрингфилд” на Булевару краља Александра, преко пута Ташмајданског парка, на бетонском зидићу постављени метални шиљци који “бране” излог и спречавају седење, окупљање и спуштање предмета, они су уклоњени.

Репортерка Недељника обишла је и јутрос излог овог бутика и забележила да су шиљци уклоњени.

Kако Недељник незванично сазнаје, неколико НВО припремало је акцију против постављања шиљака у петак.

Да подсетимо, шиљци испред излога познатог бренда који су ту постављени пре око месец дана усмерени су, како нам је јуче речено, против људи који раде у оближним локалима и онима који чекају градски превоз, а који су повремено користили зидић како би сели да се одморе или направе радну паузу.

Иначе, постављање металних шиљака познатије као “одбрамбена архитектура” је урбани архитектонски тренд који служи углавном како би се спречило коришћење јавних простора које није онако како је то власник замислио. Тако се метални шиљци користе углавном против бескућника, односно како би се спречило да се они окупљају, седе, спавају или бораве на неком јавном простору.

“Одбрамбена архитектура” најчешће се користи како би се спречило седење испред излога, али и спавање на клупама и пре свега је усмерено на бескућнике али и на скејтере, за спречавање бацања смећа, окупљање и уринирање на јавним местима. Главна критика против овакве мере је да ствара проблеме свим члановима друштва, нарочито старијима, деци и људима са инвалидитетом.

Анти-бескућничка архитектура у свету је присутна већ неко време и укључује различите мере одбране, које најчешће нису приметне на први поглед, од малих металних шиљака до неудобних клупа које су подељене металних разделницима како се на њима не би могло спавати.

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here