Украјина цркву руске царице Јелисавете – чувену Андрејевску цркву – предала Цариградској патријаршији

Поделите:

КИЈЕВСКИ режим и Цариградска патријаршија се не заустављају.

Чувена православна Андрејевска црква, која се налази у самом центру главног града Украјине, од данас је под јурисдикцијом Цариградске патријаршије.

И након распада СССР остала је у власништву државе.

Ту околност је проамерички режим Петра Порошенка и искористио да је законом преда Цариградској патријаршији, а то је део пакета са формирањем обједињене „украјинске цркве“ од двеју расколничких структура којој би цариградски патријарх Вартоломеј дао аутокефалност.

У складу са тим на брзину донетим законом, Андрејевска црква се Царигардској патријаршији даје на „бесплатно трајно коришћење“!

Андрејевска црква је почела да се гради у време и по налогу руске царице Јелисавете Петровне, а по по пројекту архитекте Бартоломеа Растрелија.

Градња је трајала од 1749-те до 1754-те, а радовима је руководио московски архитекта Иван Мичурин.

По легенди, црква је подигнута тачно на месту где је апостол Андреј некада био поставио крст, прорекавши да ће око њега бити подигнут велики хришћански град.

У Андрејевској цркви су одржавана богослужења приликом долазака руских императора у Кијев

Комунисти су је 1968-ме били претворили у музеј.

Од 1992-ге до 2000-те је била затворена због рестаураторских радова.

У мају 2008-ме је тадашњи председник Украјине Виктор Јушћенко Андрејевску цркву препустио расколницима и Украјинске аутокефалне цркве.

Урзо је, међутим, на цркву почела да претендује друга – властима важнија – расколничка структура „Кијевска патријаршија“, па је црква опет била затворена „ради реконструкције“.

У том стању и статусу и је и поклоњена Цариградској патријаршији.

Андрејевска црква је у саставу Националног парка „Софија Кијевска“ и вероватно ће у њему и остати, а са Цариградском патријаршијом ће бити закључен споразум о „трајном и бесплатном коришћењу“.

факти

Поделите:

1 коментар

  1. Од Руса Крајишника, Украјинаца до данашњих Турака. Цариград је данас у Турској. Шта је са тим некад часним Србима? Јадни људи сељаку у редове својих уништитеља

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here