Ukrajina crkvu ruske carice Jelisavete – čuvenu Andrejevsku crkvu – predala Carigradskoj patrijaršiji

Podelite:

KIJEVSKI režim i Carigradska patrijaršija se ne zaustavljaju.

Čuvena pravoslavna Andrejevska crkva, koja se nalazi u samom centru glavnog grada Ukrajine, od danas je pod jurisdikcijom Carigradske patrijaršije.

I nakon raspada SSSR ostala je u vlasništvu države.

Tu okolnost je proamerički režim Petra Porošenka i iskoristio da je zakonom preda Carigradskoj patrijaršiji, a to je deo paketa sa formiranjem objedinjene „ukrajinske crkve“ od dveju raskolničkih struktura kojoj bi carigradski patrijarh Vartolomej dao autokefalnost.

U skladu sa tim na brzinu donetim zakonom, Andrejevska crkva se Carigardskoj patrijaršiji daje na „besplatno trajno korišćenje“!

Andrejevska crkva je počela da se gradi u vreme i po nalogu ruske carice Jelisavete Petrovne, a po po projektu arhitekte Bartolomea Rastrelija.

Gradnja je trajala od 1749-te do 1754-te, a radovima je rukovodio moskovski arhitekta Ivan Mičurin.

Po legendi, crkva je podignuta tačno na mestu gde je apostol Andrej nekada bio postavio krst, prorekavši da će oko njega biti podignut veliki hrišćanski grad.

U Andrejevskoj crkvi su održavana bogosluženja prilikom dolazaka ruskih imperatora u Kijev

Komunisti su je 1968-me bili pretvorili u muzej.

Od 1992-ge do 2000-te je bila zatvorena zbog restauratorskih radova.

U maju 2008-me je tadašnji predsednik Ukrajine Viktor Jušćenko Andrejevsku crkvu prepustio raskolnicima i Ukrajinske autokefalne crkve.

Urzo je, međutim, na crkvu počela da pretenduje druga – vlastima važnija – raskolnička struktura „Kijevska patrijaršija“, pa je crkva opet bila zatvorena „radi rekonstrukcije“.

U tom stanju i statusu i je i poklonjena Carigradskoj patrijaršiji.

Andrejevska crkva je u sastavu Nacionalnog parka „Sofija Kijevska“ i verovatno će u njemu i ostati, a sa Carigradskom patrijaršijom će biti zaključen sporazum o „trajnom i besplatnom korišćenju“.

fakti

Podelite:

1 komentar

  1. Od Rusa Krajišnika, Ukrajinaca do današnjih Turaka. Carigrad je danas u Turskoj. Šta je sa tim nekad časnim Srbima? Jadni ljudi seljaku u redove svojih uništitelja

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here