Украјина оптужила Русију за недавне сајбер нападе

Поделите:

У недавни сајбер напад који је погодио Украјину, биле су умешане руске безбедносне службе, саопштила је државна безбедносна служба Украјине

У недавни сајбер напад који је погодио Украјину, биле су умешане руске безбедносне службе, саопштила је данас државна безбедносна служба Украјине (СБУ), тврдећи да је циљ био уништавање важних података и ширење панике, јавља Ројтерс.

Украјинска служба безбедности такође је саопштила да су напад који је започео у Украјини у уторак и проширио се по свету извели исти хакери који су у децембру 2016. извршили напад на украјинску електронску мрежу.

Како наводи агенција, украјински политичари брзо су окривили Русију за сајбер напад који се у уторак догодио, међутим портпарол Кремља Дмитриј Песков је одбацио те „неосноване оптужбе“.

„Доступни подаци, укључујући и оне добијене у сарадњи са међународним антивирусним компанијама, дају нам разлог да верујемо да су у нападе укључене исте хакерске групе које су у децембру 2016. напале финансијски систем, транспортна и енергетска постројења Украјине користећи Телебот и Блекенерџи. Ово сведочи о учешћу специјалних служби Руске федерације у нападу“, саопштила је СБУ.

„Блекенерџиј“ или „Тројански коњ“ је вирус који је коришћен у сајбер нападима на украјинску мрежу 2015, када су делови те земље остали без струје, а Телеботс је вирус који је коришћен приликом напада на финансијски сектор Украјине.

Како је агенција претходно пренела, државна електронска дистрибуција Украјине „Укренегро“ погођена је у четвртак и у уторак сајбер нападима, а напад у четвртак је користио другачији компјутерски вирус од оног који је погодио Украјину у уторак.

Нови сајбер напад који се догодио у четвртак није утицао на украјинску електро-мрежу, рекао је на конференцији за новинаре вршилац дужности директора „Укенегро-а“ Всеволод Ковалчук.

„Вирус је био мало другачије природе, сличан вирусу “ВонаКрај“. Ефекат је био безначајан, с обзиром на то да неки компјутери нису били прикључени на интернет, рекао је он.

„ВонаКрај“ (WannaCry) је компјутерски ренсомвер вирус који је употребљен у сајбер-нападу широм света у мају.

Први компјутрески вирус који се појавио у Украјини у уторак, блокирао је хиљаде машина, угасио луке, фабрике и канцеларије ширећи се на компјутерске мреже у око 60 држава.

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here