Украјински генерал: Меркелова нам не да у НАТО

Поделите:

Украјински генерал, бивши заменик начелника генералштаба Оружаних снага Украјине Игор Ромањенко оптужио је канцеларку немачке Ангелу Меркел за неуспех планова Kијева за ступање у НАТО.

По речима Ромањенка, постоје проблеми са коришц́ењем механизма колективне безбедности према Kијеву. Притом, он наводи да је перспектива украјинског чланства у НАТО могла бити другачија да није политике немачке лидерке.

– Имали смо највец́у шансу да се приближимо НАТО-у 2008. године, али се Путин договорио са госпођом Меркел и урадили су све да ни Украјина ни Грузија не добију акциони план за чланство – изјавио је Ромањенко телевизији ЗИK.

Врховна рада је у децембру 2014. године усвојила амандмане на два закона којима је поништила ванблоковски статус државе. Осим тога, у јуну 2016. године су усвојене измене које одређују циљ спољне политике – ступање у НАТО.

Бивши генерални секретар НАТО-а Андерс фог Расмусен је изјавио раније да је за ступање у алијансу Украјини потребно да достигне два критеријума, за шта је потребно време. Експерти сматрају да Kијев не може да претендује на чланство у Алијансу у наредних 20 година.

Вести

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here