Ukrajinski grkokatolici pokušali da zauzmu pravoslavni hram u zapadnoj Ukrajini (Video)

Podelite:

Na dan Svete Trojice, 4. juna 2017. godine, unijatski sveštenici su, uz podršku ukrajinskih ekstremista iz organizacije «Čorna sotnja» (Crna stotina), pokušali da zauzmu hram Ukrajinske Pravoslavne Crkve Moskovskog Patrijarhata u gradu Kolomiji u Ivano-Frankovskoj oblasti, prenelo je informativno-prosvetiteljsko odeljenje UPC.

Nastojatelj hrama Blagovesti Presvete Bogorodice protojere Vasilij Kobeljski objasnio je da su oni na prevaru upali u crkvu i odslužili u njoj Liturgiju.

«Tog dana su sveštenici i aktivisti Ukrajinske grkokatoličke crkve organizovali tradicionalnu šetnju do groblja “Sečevih Strelaca” (ukrajinskih dobrovoljaca u Austro-Ugarskoj vojsci, koji su ratovali protiv ruske carske armije), koje se nalazi nedaleko od našeg hrama. Prišao mi je predstavnik MUP-a i zamolio da dozvolim unijatima da uđu i hram i da se pomole. Pristao sam. Odmah zatim je 13 grkokatoličkih sveštenika na brzinu ušlo u crkvu. Uputili su se pravo ka oltaru i počeli da služe Liturgiju. Mi nismo očekivali tako nešto», ispričao je on.

 

Po rečima aktivista, njihov glavni cilj je bio da «ubede» pravoslavne vernike u ovom mestu da dobrovoljno izađu iz Ukrajinske Pravoslavne Crkve, a hram, koji kanonska pravoslavna crkva zakonito koristi, predaju grkokatoličkoj crkvi. Ohrabreni prisustvom ukrajinskih esktremista, grkokatolici su ubrzo prešli sa ubeđivanja na uvrede, koje su upućivali ne samo pravoslavnim sveštenicima, već i pravoslavnim vernica, koje su svemu tome bili svedoci.

Parohijani su bili revoltirani postupcima unijatskih sveštenika i njihovim lažnim navodima.

«Zašto vi, ako ste sveštenici, zavađate narod? Trujete ljude svojim pričama», — rekla je parohijanka jednom od provokatora.

Druge žene su, u izjavama za lokalne medije, začuđeno primetile: «Mislim da ovo nije u redu. Zar nisu mogli da nađu neki drugi dan, a ne da prave cirkus na ovako veliki praznik. I oni za sebe misle da su neki hrišćani?».

Podsetimo čitaoce, da su opštinske vlasti, 23. maja, pokušale da donesu odluku o oduzimanju hrama kanonskoj crkvi, sa željom da ga predaju raskolnicima ili unijatima. Tada je predsednik skupštine opštine obećao da niko na silu neće oduzimati hram, bez uvažavanja stava parohijana Ukrajinske Pravoslavne Crkve.

U datom trenutku, situacija oko hrama je vrlo napeta. U okolini crkve grkokatolički sveštenici nastavljaju da propagiraju mržnju, dok se pravoslavci mole u hramu. Kako saznajemo sa lica mesta, vernici se boje novih provokacija i zbog toga su prinuđeni da ostanu u svom hramu.

Pravoslavie.ru

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here