Ukrajinski raskolnik potvrdio da je sa Amfilohijem razgovarao tri i po sata na Cetinju

Podelite:

“Arhiepiskop” Evstatij Zorja dao je intervju za „Ukrіnform”. O svojoj poseti Amfilohiju kazao:

„Mitropolit [Epifanij Dumenko, poglavar PCU – prim.a] mi je naložio da pismo odnesem crnogorskome mitropolitu Srpske pravoslavne crkve. I ja sam stupio u kontakt sa ovim mitropolitom i vrlo brzo mi je zakazan sastanak: pisao sam u subotu [22. juna], a rečeno mi je da me već u u utorak [25. juna] mitropolit Amfilohija može primiti. Sinod PCU je zasedao u ponedeljak [24. juna], a uveče sam bio u avionu da prenesem ovo pismo i sretnem se s mitropolitom Amfilohijem.

           U crkvenome okruženju, mitropolit Amfilohije je poznati jerarh, posebno poznat u Ruskoj crkvi, jedan je od najuticajnijih u jerarhiji Srpske crkve. On je duboko obrazovana osoba, nekada je studirao u Rimu s budućim patrijarhom Vartolomejem, tečno govori ruski i grčki, možda i neki drugi jezik, ne znam; govorili smo na ruskome, ali znam sigurno da tečno govori i grčki.

Suština moga puta je uveravanje da smo mi, kao Ukrajinska crkva, dobili odgovarajući status od Vaseljenskoga Patrijarha, da komuniciramo samo s onim crkvama koje komuniciraju s Vaseljenskim Patrijarhom, a s drugima ne komuniciramo. Znamo da u Crnoj Gori postoji pitanje njihove autokefalnosti, koju Srpska crkva ne prihvata, ali pristalice autokefalnosti se pozivaju na svoju prošlost i sadašnje ukrajinsko iskustvo.

Situacija se razvila na takav način da smo za Srpsku crkvu trebali da budemo svedok našega zvaničnoga stava, odnosno da li se pridržavamo pravila i normi koje su propisane za komunikaciju između pomesnih pravoslavnih crkava. I mi smo posvedočili da se toga pridržavamo i pismom [mitropolita Epifanija].

Mitropolit Amfilohije me je primio i imao sam dugačak i smislen razgovor s njim – tri i po sata – čija je suština bila da pravoslavlje ima jedinstvo, da ne treba produbljivati podele i da moramo tražiti načine da imamo jedinstvo”.

Na pitanje da li je Amfilohije insistirao na jedinstvu PCU pod „kanonskim Onufrijem”, tj. pod eparhijom Ruske crkve u Ukrajini (UPC-MP), Evstratij je rekao:

„Bio je veoma diplomatičan, mek, ali uporno je ponavljao, iznova i iznova, da bi trebali imati dijalog s mitropolitom Onufrijem. Kazao sam mitropolitu Amfilohiju da smo spremni na dijalog… Takođe sam mu rekao: ‘Vladiko, rekli ste mi u subotu da me možete primiti u utorak – i ja sam došao’. Čim bude takav konstruktivni odgovor Moskve – a ne u stilu ‘pokajte se, vratite se Ruskoj crkvi’ – dakle, kad bude pozitivan signal o spremnosti za smislen dijalog, mi smo za njega otvoreni. Iz ovakvih ličnih kontakata, čak i s onima koji su, blago rečeno, skeptični prema pitanju ukrajinske autokefalije, moguće je krenuti napred”.

https://www.ukrinform.ua/rubric

https://patriot.co.rs/ukrajinski-raskolnik-potvrdio

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here