Улога жене у одбрани државе

Поделите:

И ако се улога жене разликовала од данашње, гледајући њихову ограничену слободу, ипак многе су оставиле огроман печат у историји српске државе.

Неке од њих успоставиле су стандарде у медицини, култури, књижевности, науци, дипломатији… али и у ратовању и физичкој одбрани Србије. Но, на првом месту биле су мајке и супруге, одане својој породици и породичним вредностима.

Имена ових храбрих српкиња не само да су остала записана у уџбеницима историје већ су и дубоко урезана у свести нашег народа а то су: прва српска краљица и оснивач прве женске школе Јелена Анжујска, монахиња Јефимија прва књижевница Србије, књегиња Милица први дипломата Србије, Катарина Ивановић прва жена међу академицима, Драга Љочић прва жена лекар, Милева Марић Ајнштајн чувена математичарка, Милунка Савић најпознатија жена међу ратницима, Даница Томић жена пилот, и многе друге.

И све оне поред својих изразитих способности и талената, биле су врсне мајке, баке, сестре, супруге једном речју српкиње! Гледајући данашњу омладину нежнијег пола, стичем утисак да ретко која иде путем горе поменутих, путем очувања породичних вредности.

Све оне јурећи за каријером стављају по страни своје дужности, а то је стицање породице и рађање деце. Оправдања за то непостоје, а доказ су нам управо наше мајке и наше успешне српкиње. Дужност жена је да бране Србију, бране својом лепотом, својом верношћу, рађањем и чувањем породичних вредности. А наше је да им то омогућимо.

И када либерални кругови причају о правима и обавезама, онда се то мора јасно дефинисати: обавеза жене је да рађа, обавеза нас је да јој то омогућимо. Њихово право је да пробају да спрече и жене и нас. Само се на покушају то и може завршити. Неуспешном, дабоме.

Михаило Јањић Повереник за северну српску покрајину СНП 1389

Поделите:

1 коментар

  1. Па баш не може жена бити мушко, а да притом остане и женско. Нема тих капацитета, а и хемијски се нешто не подноси. Жене су тражиле равноправност, а потурена им је једнакост, штавише – мужевност.

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here