Ултиматум Словачке због тога што посткомунистичке земље добијају лошију робу

Поделите:

Премијер Словачке Роберт Фицо дао је рок до јесени Европској комисији и њеном шефу Жан-Клоду Јункеру да почну да решавају проблем различитог састава истих намирница.

Због различитих производа за тржишта “старе” и “нове Европе”, Фицо је запретио да би Словачка могла да уведе једнострани ембарго и протера западне намирнице из словачких ресторана.

“Земље Вишеградске групе су већ раније упозоравале на тај проблем, али мере Европске комисије су недовољне. Комисија има довољно информација да, ако хоће, припреми законе којима би наредила да ко жели да продаје производ у истом паковању, мора да има исти квалитет”, рекао је данас Фицо.

Упозорење премијера и ултиматум Европској комисији да нешто предузме до јесени, долазе после великог званичног теста у суседној Чешкој где је, на захтев Министарства пољопривреде, тестиран 21 производ у варијантима за тржишта Немачке, Аустрије, Чешке, Словачке и Мађарске, чиме се показало да су на истоку Европе само три била истог квалитета као за западна тржишта.

Чешки министар пољопривреде Марјан Јуречка представио је резултате теста на министарском заседању у Бриселу, а пред западним колегама се огорчено размахивао с две кутије прерађене замрзнуте рибе за пржење (“фисх фингерс”) за немачко и чешко тржиште – производима који су у тесту најгоре прошли.

И премијер Фицо је пред данашње обраћање новинарима такође пошао у мали лични тест и куповину намирница. Он је показао да су те рибље прерађевине истог назива и интернационалног произвођача у истом паковању за аустријско тржиште имале 300 грама, а за словачко 280 грама, да је аустријски купац добио 65 одсто меса, а словачки свега 58 одсто, и све ипак за исту цену од 2,99 евра.

“То прераста у велики међународни скандал, исту атмосферу осећам у суседним земљама. Не могу да прихватим да од Словака праве неке грађане нижег реда”, рекао је Фицо.

Словачки премијер најавио је да ће се настојања да и Пољаци, Чеси, Словаци и Мађари за исти новац добију пдоједнако квалитетне производе као Немци, и да престану да буду “канта за ђубре Запада” и наднационалних компанија наћи на дневном реду сустрашњег сусрета премијера Вишеградске четворке у Будимпешти.

Фицо жели да о том проблему разговара и са шефом Европске комисије Јункером и даје ЕУ рок до јесени да почне нешто да предузима, јер ће у супротном Словачка прибећи једностраним мерама. Таква мера би, према речима словачког премијера, могао да буде ембарго на пола године на увоз намирница са Запада за угоститељске објекте, јер таква могућност постоји у прописима ЕУ.

Наднационалне компаније бране се да је за гори квалитет њихових производа у посткомунистичким чланицама ЕУ крив наводно локални укус потрошача, а код прашка за прање, Чехе је засмејало објашњење да Чеси на одећи “праве другачије флеке” него Немци.

Бета

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here