УМЕСТО МЕРKЕЛОВЕ ДОЛАЗИ ЧОВЕK KОЈИ “ПОСЕДУЈЕ СВЕТ”: Његово име је Фридрих Мерц и ШЕФ ЈЕ “БЛЕKРОKА”!

Поделите:

Фридрих Мерц, бивши шеф посланичке групе Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) и њене сестринске баварске Хришћанско-социјалне уније (ЦСУ), који је према информацијама медија спреман да се кандидује за наследника Ангеле Меркел на челу ЦДУ, од 2016. је шеф операција за Немачку “Блекрока”, највеће светске корпорације за управљање имовином
Према подацима доступним на интернету, ова америчка корпорација коју називају и “компанијом која поседује свет” пошто има удела у скоро свакој глобално важној фирми, располаже са 6,29 билиона (6.290 милијарди) долара.

Економист је пре пет година објавио текст посвећен „Блекроку” у којем је навео да би теоретичари завере, на питање ко влада светом, вероватно прстом показали на глобалне банке попут “Ситигрупе”, “Банке Америке” и “ЏејПиМорган Чејса”, нафтне гиганте као што су “Ексон мобил” и “Шел” или компаније попут “Епла”, “Мекдоналдса” и “Нестлеа” које имају милијарде долара, али да би се тешко било ко сетио “Блекрока” који има највећи појединачни улагачки удео у свим поменутим компанијама.

У тексту се наводи да је “Блекрок” деоничар и у издавачкој компанији “Пирсон” која је у то време била власник Економиста. Према тадашњим подацима, “Блекрок” је као највећи инвеститор на свету директно управљао имовином у вредности од 4,1 билиона (4.100 милијарди) долара, а надгледао још 11 билиона (11.000 милијарди) долара путем сопствене платформе за трговање “Аладин”.

Најозбиљунији конкурент Мерцу је Анегрет Kрамп-Kаренбауер, коју у Немачкој, такође, виде као потенцијалну наследницу Ангеле Меркел на челу Хришћанско-демократске уније, актуелна је генералне секретарка најјаче немачке партије.

Она је позицију генералног секретара ЦДУ преузела 2018. године.

Пре тога, од 2011. до 2018. године била је прва премијерка немачке државе Сарленд, и цетврта жена уопште која је водила неку савезну немачку државу.

Kрамп-Kаренбауер је од 2000. до 2004. године била министарка унутрашњих послова Сарленда, такође као прва жена која је водила тај ресор у Немачкој.

Сарленд је најмања од 16 савезних држава, односно покрајина

 

Инфоремер

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here