Umro tvorac “Oluje”, Hrvati ga slave

Podelite:

Dok ga Srbi pamte po akcijama “Oluja” i “Bljesak”, hrvatski mediji danas ukazuju na činjenicu da nije bio omiljen kod hrvatskih desničara baš zbog dobrog odnosa prema Srbima…

Biografski podaci o generalu Petru Stipetiću kažu – rođen 24. oktobra 1937. godine u Ogulinu, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA. Na poziv tadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana u septembru 1991. godine prelazi u Hrvatsku vojsku, gde je obavljao najviše komandne dužnosti. Bio je načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, i sa tog položaja je otišao u penziju. Za aktivno učešće u ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja. Nagrađen je i za učestvovanje u operacijama Bljesak i Oluja.
Hrvatski mediji danas ističu da uprkos vojnom znanju i sposobnostima, Stipetić nije bio preterano omiljen među novom klasom hrvatskih generala “koji su se na te pozicije uzdigli u dve-tri godine i bez potrebnog obrazovanja” jer su mu mnogi iz desnice zamerali karijeru u JNA i smatrali ga nedovoljno nacionalistički gorljivim, piše “Index.hr”.

Međutim, Stipetić je učestvovao “u nekim od najvažnijih bitaka Domovinskog rata”, a zvali su ga i da “spašava stvar kad bi novokomponovani HDZ-ovi generali povukli katastrofalne poteze”, navodi portal.

NIJE SLAVIO OLUJU

Pre dve godine je Stipetić izjavio da ne ide na proslavu godišnjice Oluje u Knin jer ga vređaju koncert pevača Marka Perkovića Tompsona i medijske rasprave da li će govoriti tadašnji gradonačelnik Josipa Rimac. Stipetić je smatrao da bi godišnjicu Oluje trebalo obeležavati uvek na drugom mestu – u Karlovcu, Sisku, Glini, Petrinji… Oluja nije samo Knin. Osvajanje Knina je velika simbolična pobeda. Ali, vojnički, tamo nije bilo bitke. Naše jedinice su 5. avgusta 1991. ušle u prazan grad. Teške bitke su se vodile drugde, rekao je Stipetić.

Tu je i podsećanjena jednu scenu iz rata kada je u obruč kod Topuskog stigao i Kordunski korpus Vojske RSK, “verovatno najbolje organizirovana jedinica neprijateljske vojske koja je mogla da nanese jako puno štete HV-u, ali i Karlovcu i Zagrebu jer je imala rakete velikog dometa za napad”.
“Tada se odigrala i jedna od plemenitijih scena iz rata, inače obeleženog raznim krvoprolićima, zločinima i izostanku vojničke časti, kada je Stipetiću predaju na haubi automobila potpisao pukovnik Rade Bulat, s kojim je Stipetić služio u JNA. Stipetić je pozvao i novinare da svemu tome svedoče i zabeleže taj trenutak. Stipetić je tada prema vojnim pravilima sve neprijateljske oficire pustio da odu s ličnim naoružanjem, a vojnike da se izvuku u zbegu. Ubijanje zarobljenika koje bi naštetilo časti HV-a Stipetić nije dozvolio”, podseća Index.

Stipetić se tom predajom, po svim pravilima međunarodnih konvencija, spasao i od suda u Haagu.

“General Petar Stipetić bio je osoba iz jednog drugog filma, iz one pristojne Hrvatske koja zna dobro da radi svoj posao, kojoj vrhunac politike nije mrzeti Srbe i paranoišući o Jugoslavenima, koja se nije okoristila u privatizacijskoj pljački i koja nije profitirala učestvovanjem u Domovinskom ratu. Bio je jedan od onih retkih koji domoljublje nije pretvorio u psovku”, pišu mediji iz Zagreba.
Mondo

Podelite:

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here