УН: Драматичан пад броја становника у Југоисточној Европи

Поделите:

УН процењује да ће Бугарска до 2050. изгубити четвртину данашње популације, али и да ће околне државе губити становништво у наредним деценијама

Забележен је драматичан пад броја становника у земљама југоисточне Европе, углавном због исељавања младих, саопштиле су Уједињене нације. Како се наводи, то тог тренда долази махом због исељавања младе популације, чиме је угрожена способност тих земаља да одрже постојећи систем социјалне помоћи.

Према последњој процени УН, девет од 10 држава којима најбрже пада број становника налази се у том делу Европе, рекла је директорка Популационог фонда УН за источну Европу и средњу Азију Алана Армитаж за Ројтерс, преноси Танјуг. УН процењује да ће Бугарска до 2050. изгубити четвртину данашње популације, али и да ће околне државе губити становништво у наредним деценијама.

„Због мање деце и велике емиграције, становништво земаља југоисточне Европе смањује се и стари, али за разлику од западне Европе, ни имиграција се не види као начин да се попуни разлика”, рекла је Алана Армитаж. У већини земаља југоисточне Европе ће између 1995. и 2035. удео особа старијих од 65 година у популацији бити два пута већи, а у некима и три пута, наводи се у извештају УН.

Мање радно способног становништва повлачи питање одрживости садашњег система социјалне заштите, па тако и пензионог система, наводи Армитаж. Већина земаља већ трпи озбиљан мањак радне снаге који кочи економски раст и смањује наде да ће по развијености достићи западну Европу.

 

Извор Политика

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here