Униформе Приштине као мамац

Поделите:

Шта се крије иза учесталог пријема Срба у косовске безбедносне снаге. План је да се обезбеди подршка Запада “војсци” и да се ублажи отпор у Покрајини

ПРИЈЕМОМ што више Срба у редове Косовских безбедносних снага, Приштина намерава да обезбеди аргумент кад од међународне заједнице поново буде затражила подршку за формирање “војске Косова”. Тим потезом, истовремено, желе да ублаже и отпор представника српске заједнице у Покрајини, без чијег гласа је трансформација КБС – немогућа.

Да приштинске власти, на челу с Хашимом Тачијем, увелико спроводе план у дело, сведоче и свечаности поводом пријема Срба. А њих је сад више од сто.

Крајем прошле недеље, у касарни “Скендербег” у Урошевцу одржана је церемонија доделе диплома регрутима из мањинских заједница којој су присуствовали Тачи и министар КБС Хаки Демоли.

– Честитам вам на овом храбром кораку за вашу каријеру и будућност, јер тиме постајете део једне од најбитнијих институција Косова. Ово је најбољи пример демократске, мултиетничке и професионалне институције, која представља вредност наше заједничке државе – рекао је Тачи обраћајући се новопримљеним припадницима КБС.

Међутим, председник скупштинског Одбора за безбедност Милован Дрецун истиче да КБС не може да буде фактор јачања безбедности српског народа на Косову:

– Присуство Срба у овим снагама може само да буде покриће Приштини за стварање мултетничког састава, а то је оправдање пред међународном заједницом.

Српски младићи који су обукли униформе углавном су с подручја централног Косова, али и из Косовског Поморавља, општине Ново брдо, а неколико њих је са севера Покрајине. Као разлог приступању КБС навели су – тешко материјално стање и незапосленост.

– То не сме да буде мотив за овај потез, јер се из буџета Србије издвајају знатна средства за живот Срба у Покрајини – указује Дрецун.

ПЕТ ХЕЛИКОПТЕРА И АРТИЉЕРИЈА

КОСОВСКЕ безбедносне снаге сад имају 2.500 активних припадника, док је предвиђено да се трансформацијом добије дупло више “војника”. Према Ахтисаријевом плану, КБС су снаге за деловање у елементарним непогодама и под контролом су Кфора. Дрецун наводи да је Приштина планирала куповину пет нових хеликоптера, укључујући и тешко наоружање, односно артиљерију, док сад имају два хеликоптера и лако наоружање.

Новости

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here