Унука Јосипа Броза: На делу хејтери који мом деди нису ни до колена

Поделите:

Унука бившег председника СФРЈ Јосипа Броза Тита Александра Саша Броз у интервјуу за Новости изјавила је да њеном деди многи „данас нису ни до колена“.

Како каже, последње насртаје на „лик и дело“ доживотног председника бивше СФРЈ, чије ће име ускоро бити скинуто са тргова у Загребу и Карловцу, не доживљава превише емотивно и указује на то да нису баш сви против Тита.

„Верујте ми да би дека сам скинуо своју плочу са трга када ви видео Хрватску данас“, наводи позоришна редитељка.

„Као да је он крив за све што се догађа у земљи која је ушла у Европу, али је све даље од Европе. Као да се свим силама трудимо, седамдесет и коју годину после великог рата, да се сврстамо у поражене, иако су хрватски антифашисти заједно са онима у Србији, Словенији, БиХ дали велики допринос да фашизам и нацизам буду побеђени“, додаје она.

Према њеним речима, на делу су „хејтери који све што је остало иза њега мрзе“.

Александра Саша Броз такође наводи да би грађани Загреба на референдуму одбили преименовање трга на којем су Хрватско народно казалиште, Правни факултет и Ректорат, Музичка академија и Музеј за уметност.

Градоначелник Загреба Милан Бандић најавио је преименовање Трга маршала Тита у Трг Републике Хрватске, а у четвртак је пала прва табла која је завршила у ђубрету.

„Прича је једноставна — загребачки градоначелник Милан Бандић, који је изборио и шести мандат, не би могао да опстане без коалиција са тврдом десницом коју предводи ’титомрзитељ‘, бивши министар културе Златко Хасанбеговић“, истиче Брозова.

Она наводи да постоји генерално негативан став о Титу, али да се њеним дедом манипулише редовно пред сваке изборе.

„Десница урла да је био диктатор и убица, левица у Хрватској ћути, као што ћути око свега, сабијена у мишју рупу, а оно мало старих антифашиста који су стасали уз Тита ионако нико не слуша“, наводи Александра Броз.

Ипак, она наводи да све то не доживљава емотивно.

„Била бих луда да људе који су у страху од човека мртвог тридесет и седам година схватам озбиљно. Волела бих да кажем да је то врло лош виц. Ужасно ми је драго да постоји велика маса људи који још увек говоре са поштовањем о Титу. Презиме Броз звучи оптерећујуће и обавезујуће, али је и најлепше на свету. Када се поведе разговор о Титу, цитирам Достојевског: ’Све ће проћи, само ће истина остати‘“, наводи она за „Новости“.

Спутњик

Поделите:

2 COMMENTS

  1. „Sve ce proci, samo ce istina ostati.“ Draga moja Sasa, vas deda je sacuvao i hrvatske i slovenacke fasiste. Ti isti koji su rasturili Jugoslaviju, desnicari, su bili njegovi najblizi saradnici. On ih je sacuvao od narodnog suda i uz njegove skute su pritajeno cekali trenutak da zavrse ono sto su zapoceli prije 70 godina! Nije Tito stvorio ni Seselja, ni Milosevica ni Karadzica, ni Bulatovica,… Niti su oni rusili „Titovu“ Jugu, to su uradili njegovi licni i najblizi saradnici: Kučan, Mesić, Tuđman, Gligorov… Sve prijatelji vašeg dede, a vi ih sada nazivate desničarima i fašistima! I, tu ste u pravu.. Sa kim si, takav si!

  2. Hoce li za 200 godina izjava cukununuka copine unuke imati nekakav znacaj medju Srbljem da pomenu sta je rekla.Kome su ta gamadija i tsj zlotvor vise ineresantni ,dzaba trosite prostor, vremenski su udsljeni koliko i drugi svemir.Koga to vise interesuje,ni has bivse pionire.To se vise ne cita.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here