Употреба канабиса повећава ризик од обољевања од психозе, кажу истраживачи

, Image: 419386441, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Поделите:

Аутори процењују да један од пет новодијагностикованих случајева психозе у 11 градова може бити повезан са свакодневном употребом канабиса, а један од десет са употребом јаких врста канабиса

Употреба јаких врста канабиса, попут сканка, повећава ризик од озбиљних менталних болести, кажу истраживачи.

Процењује се да је један од десет новодијагностикованих случајева психозе повезан са употребом канабиса, наводи се у истраживању Kраљевског колеџа у Лондону, пише ББЦ.

Свакодневна употреба било које врсте канабиса такође повећава ризик од појаве овог психичког поремећаја, пише у студији објављеној у часопису Тхе Ланцет Псyцхиатрy.

Стручњаци кажу да би корисници канабиса требало да буду свесни потенцијалног ризика за здравље, иако студију не треба схватити као коначни доказ да је употреба канабиса штетна.

“Уколико одлучите да користите јаке врсте канабиса, имајте на уму да ризик постоји”, каже водећа истраживачица и психијатрица др Марта ди Форти.

Доктор Адријан Џејмс са Kраљевског колеџа каже да је студија урађена квалитетно и да “резултати морају озбиљно да се схвате”.

Људи који пате од психозе губе контакт са стварношћу, могу да буду конфузни и да чују гласове или да виде ствари које заправо не постоје. Психоза је медицинско обољење и разликује се од симптома које имају људи када се дрогирају.

Постоји неслагање око тога у којој мери канабис може да погорша или проузрокује проблеме код особа које пате од менталних болести.

Многе земље су легализовале или декриминализовале употребу канабиса.

Kанабис се може разликовати по јачини и типу. Сканк често садржи више ТХЦ-а него марихуана.

Kанабис ниске потенције је било који недозвољени производ који садржи мање од десет одсто концентрације ТХЦ-а.

Доктори су забринути због све веће употребе канабиса високе потенције, који има виши ниво ТХЦ-а.

Kанабис налик сканку са садржајем ТХЦ-а од 14 одсто чини 94 одсто дроге која се продаје на улицама Лондона, тврде стручњаци.

Студија је рађена у 11 градова Европске уније и једном региону у Бразилу. Истраживање је обухватило 901 особу која је доживела најмање једну психотичну епизоду и 1.237 људи који нису.

Истраживачи су категоризовали типове канабиса према јачини, иако нису у лабораторији мерили количине ТХЦ-а.

Открили су да особе које су преживеле прву психотичну епизоду чешће су на дневном нивоу употребљавале канабис (29.5 одсто) од оних које нису патиле од психозе (6.8 одсто). Они су такође чешће користили јаке врсте канабиса (37.1 одсто) од особа које нису патиле од психозе (19.4 одсто). Особе које су свакодневно користиле канабис имали су три пута веће шансе да оболе од психозе, он оних који никада нису користили канабис. Особе које су свакодневно користиле јак канабис имале су пет пута веће шансе да оболе. Нису пронађене везе између употреба канабиса ређе од једном недељно и обољевања од психозе.

Аутори процењују да један од пет новодијагностикованих случајева психозе у 11 градова може бити повезан са свакодневном употребом канабиса, а један од десет са употребом јаких врста канабиса.

Петина (21 одсто) новодијагностикованих случајева психозе у Лондону може бити повезана са свакодневном употребом канабиса, а скоро трећина (30 одсто) са јаким канабисом.

Ник Хикмот из Удружења за зависнике од дроге и алкохола каже да „људи који редовно узимају пуно појачаног канабиса су потенцијално у опасности да озбиљно наруше своје здравље.”

“То може бити посебно штетно за младе, чији је мозак и даље у развоју. Мој савет је да избегавате цвакодневну употребу јачег канабиса, као и да обраћате пажњу на то како се осећате”, каже Хикмот.

Он каже да канабис не би требало мешати са алкохолом или другим дрогама.

“Ако се на крају осећате анксиозно или само узнемирено, можда је најбоље да престанете. Људима којима је потребан савет или помоћ, препоручујем да се обрате лекару или локалним канцеларијама за помоћ”, каже Хикмот.

Nedeljnik

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here